Assimi Goita, som ledde statskuppen i Mali i augusti förra året, har utropats till ny president i Mali. Det har landets konstitutionsdomstol beslutat. Det har varit en orolig vecka i landet, där såväl övergångspresidenten som premiärministern frihetsberövats.
I måndags frihetsberövades Malis övergångspresident Ba N’Daou och premiärminister Moctar Ouane, strax efter att de genomfört en regeringsombildning som inte ska ha uppskattats av militären. I torsdag släpptes de båda från den militärbas där de hållits sedan måndagen, men de har fråntagits sina poster och Assimi Goita, som sedan augusti varit landets vicepresident, har nu alltså intagit rollen som övergångspresident.
Ett nyval är planerat att hållas i februari nästa år och Goita har utlovat att det ska hållas precis som planerat. Men många bedömare är nu oroliga för om det löftet kommer att infrias.
USA och Frankrike varnar för sanktioner
Organisationen ECOWAS, Västafrikanska staters ekonomiska gemenskap, håller ett extrainsatt möte under söndagen och har sagt att maktövertagandet kan förvärra instabiliteten i norra och centrala Mali och undergräva den regionala kampen mot väpnade grupper kopplade till al-Qaida och IS, rapporterar Aljazeera.
ECOWAS, USA och Frankrike har alla varnat för sanktioner efter det inträffade. Frankrikes president sade i en intervju med tidningen Journal du Dimanche att han tänker dra tillbaka Frankrikes trupper i landet om övertagandet leder till en ökad islamisering. Han tillade att han meddelat de västafrikanska ledarna att de inte kan stödja ett land ”där det inte längre finns demokratisk legitimitet eller övergång”, skriver France24.
Frankrike har just nu 5100 soldater utposterade i de fem länderna Burkina Faso, Tchad, Mali, Mauretanien och Niger. Detta sedan 2013, som ett svar på avancerande jihaddiststyrkor i norra Mali. Oroligheterna mellan olika folkgrupper har pågått i decennier men intensifierades år 2012, då en statskupp avsatte den dåvarande presidenten.
Läs mer om Mali:
Junta utlovar val i Mali efter att presidenten tvingats avgå
Ingen rättvisa för kuppens offer i Mali:”Erkänn övergreppen”