Radar · Utrikes

Ingen rättvisa för kuppens offer i Mali:”Erkänn övergreppen”

Militären ville rädda landet – men säkehetsstyrkor använde övervåld.

Många människor dödades av säkerhetsstyrkorna i Mali under de protester mot regeringen som pågick under förra sommaren och slutade med en militärkupp i augusti. Men offrens familjer och de som skadades har ännu inte fått någon upprättelse, konstateras i en ny rapport.

18 människor, däribland en tolvårig pojke, dödades av säkerhetsstyrkorna i Mali under de gatuprotester som började i maj förra året, uppger Amnesty International i en ny rapport.

Men trots att det nästan har gått ett år har inga förövare ställts till svars, enligt Amnesty. Människorättsorganisationen har intervjuat offrens familjer, företrädare för civilsamhället, journalister och personal vid rättsliga myndigheter.

I rapporten beskrivs hur säkerhetsstyrkorna öppnade eld mot demonstranter i städerna Kayes och Sikasso, och i huvudstaden Bamako.

I augusti grep militären makten genom att tvinga bort president Ibrahim Boubacar Keita. Det var den fjärde statskuppen i landet sedan Mali blev självständigt 1960.

Militären ville rädda landet

Kuppen genomfördes efter att huvudstaden hade skakats av långvariga protester mot regeringen och enligt militären var orsaken att man ville rädda landet. Kritiken var dock hård från omvärlden. Efter kuppen tillsatte militären en civil-militär övergångsregering som har utlovat att hålla nya val.

Nu visar Amnestys efterforskningar att många människor även skadades när säkerhetsstyrkorna öppnade eld. Detta trots att militären uppger att deras kupp var oblodig.

Den bristande öppenheten är oroande, uppger Amnesty. Enligt rapporten var många av de skjutna oskyldiga förbipasserande, vilket tyder på att säkerhetsstyrkorna inte öppnade eld i självförsvar.

Innehållet i rapporten får även stöd av vittnesmål från personer inom FN-insatsen Minusma. Det gäller bland annat dödsskjutningen av en man i staden Sikasso i södra Mali i maj. Men trots bevisen har myndigheterna inte utrett säkerhetsstyrkornas övervåld.

I Sikasso ledde övervåldet till nya protester som resulterade i fler våldsamheter. Enligt rapporten sköts ytterligare tre personer till döds, däribland en tolvårig pojke, när polisen öppnade eld med skarp ammunition mot demonstranter.

Säkersstyrkor använde övervåld

Händelserna ledde enligt rapporten till flera demonstrationer i andra delar av landet. När våldsamma protester bröt ut i huvudstaden i juli möttes dessa av hårda motåtgärder från säkerhetsstyrkorna, som öppnade eld mot demonstranterna. Dussintals människor skadades och fyra personer sköts till döds. Enligt rapporten står det klart att även om vissa demonstranter kastade sten så gjorde sig säkerhetsstyrkorna skyldiga till ett kraftigt övervåld.

Att så många gav sig ut på gatorna för att protestera hade flera anledningar. En orsak var en ilska över resultatet i ett parlamentsval, en annan de hårda restriktioner som införts under pandemin. Många protesterade också mot den höga arbetslösheten, det bristande säkerhetsläget i landet och den utbredda fattigdomen.

16-åring sköts till döds

Bland offren för säkerhetsstyrkornas kulor fanns flera oskyldiga personer. En av dem var en 16-åring som enligt rapporten sköts till döds av polisen. I rapporten uppger pojkens bror att myndigheterna har vägrat att lämna ut obduktionsprotokollet.

Enligt Amnesty uppger myndigheterna att de har inlett utredningar för att granska eventuellt övervåld från säkerhetsstyrkorna, men hittills utan några resultat.

Organisationen kräver nu att myndigheterna genomför dessa utredningar på ett oberoende sätt, samt ser till att yttrandefriheten respekteras. Rapportförfattarna betonar också att myndigheterna måste se till att landets polis och militär agerar i enlighet med gällande människorättsregler.

Amnesty slår fast att myndigheterna i ett första steg för att bekämpa straffriheten måste erkänna de övergrepp som begåtts – och ge offren för övervåldet upprättelse och kompensation.