Radar · Utrikes

Utegångsförbud efter nya protester mot kungen

Swazilands kung Mswati III anklagas för att leva slösaktigt, på befolkningens bekostnad.

Militären i det sydafrikanska kungadömet Swaziland, även kallat Eswatini, uppges ha skjutit skarpt mot demonstranter som än en gång samlats för att protestera mot monarkin.

Cirka 250 personer uppges vårdas på sjukhus efter de senaste dagarnas demonstrationer mot monarkin. Den hårt kritiserade kung Mswati III uppges ha flytt till Sydafrika för att undkomma våldsamheterna, men det förnekas av premiärminister Themba Masuku.

”Hans majestät är i landet och fortsätter jobba för kungadömets målsättningar”, sade Masuku i ett uttalande på tisdagen. ”Vi uppmanar till lugn, återhållsamhet och fred” fortsatte det.

Militären skjuter skarpt

Skolor har blivit beordrade att stänga ned och vägblockeringar uppfördes för att hindra ytterligare demonstranter från att nå huvudstaden Mbabane. Ett utegångsförbud mellan skymning och gryning, från klockan sex på kvällen till fem på morgonen, infördes också, men den officiella anledningen till det uppges vara spridningen av coronaviruset.

Vittnen till AFP uppger att människor plundrat butiker, kastat sten på bilar och bränt däck. Militären som möter demonstranterna på gatan uppges i sin tur ha skjutit skarp mot folkmassorna.

– I går var den värsta, armén sköt direkt mot en ung man och flera vårdas på sjukhus nu, säger Lucky Lukhele, talesperson för den prodemokratiska aktivistgruppen Swazilands solidaritetsnätverk.

Lever slösaktigt

Protester är ovanliga i Swaziland, som 2018 döptes om till Eswatini av kungen. Men under flera tillfällen i veckan har hundratals, främst unga, demonstrerat mot monarkin.

Ilskan mot kung Mswati har byggts upp under flera år. Han anklagas för att leva en extravagant livsstil med sina 15 fruar i flera olika palats på bekostnad av landets befolkning.

Politiska partier har varit förbjudna i Swaziland sedan 1973 och landet styrs av kungen som utser ministrar och kontrollerar parlamentet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV