Radar · Inrikes

Hudcancerfallen ökar i Sverige

Du behöver inte ens bli bränd för att solen ska vara skadlig och kunna ge upphov till hudcancer.

Sverige är på samma höga nivå som Australien när det kommer till hudcancer, visar Strålsäkerhetsmyndighetens nya rapport. ”Svenskar säger att de ska sluta sola, men de gör inte det”, säger Yvonne Brandberg, ordförande i Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd för UV-frågor.

Sverige börjar nu närma sig Australien och Nya Zeeland när det gäller antalet nya fall av hudcancer. Dessa båda länder har flest antal nya hudcancerfall i världen per år. I Australien är det 40 nya hudcancerfall per år för män per 100 000 invånare och år och 30 för kvinnor. I Sverige är det 30 nya fall per år för både män och kvinnor, enligt en rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Många säger ”Jag solar inte”, men det som är nytt är studier som visar att många svenskar bränner sig när de gör annat som att klippa i gräset eller påta i rabatten utan skjorta. De utsätter sig för solen utan att tänka på det, säger Yvonne Brandberg, ordförande i Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd för UV-frågor och professor på Karolinska Institutet.

Ökat stadigt

Hudcancerfallen i Sverige har varit stadigt ökande sedan 1950-talet när vi började åka på solresor och fick längre semestrar. Trots den ständiga rapporteringen om faran för hudcancer, fortsätter solen ha status som hälsobringare.

– Många tycker att de ser fräschare ut, det är ett socialt beteende att vara i solen tillsammans och solen är gratis, så det är svårt att få människor att sluta trots att de vet att den är farlig. Alkohol och cigaretter kan man ju lägga skatt på, men det går ju inte med sol, säger Yvonne Brandberg.

Många använder också argumentet om att solande ger D-vitamin för att kunna fortsätta sola. Den nya rapporten från Strålsäkerhetsmyndigheten visar att det räcker med tio minuter av sol på armar och händer för att täcka D-vitaminbehovet. Detta gäller för de som är ljusa i hyn. Det går inte att lagra D-vitamin genom att sola längre. För de som är mörka i hyn eller går med täckt hy kan man behöva d-vitamintillskott även på sommaren eller tänka mycket på kosten och äta bland annat fet fisk.

Duktiga föräldrar

Eftersom hudcancer grundläggs redan i barndomen har Strålsäkerhetsmyndigheten har rått kommunerna att se till att det finns skugga på förskolor och skolgårdar. Här finns dock en liten konflikt eftersom många kommuner vill ha skolgårdar som är lätta att övervaka. Planterar man massa träd kan det vara svårare att se barnen.

– Annars är föräldrar duktiga på att skydda sina barn, men inte sig själva. Vi ser en nedåtgående trend i våra enkäter kring hur man skyddar sig. Svenskar säger att de ska skydda sig i framtiden, men sedan gör de inte det, säger Yvonne Brandberg.

För den som är äldre och har solat ett helt liv och tror att man hade tur som slapp det där med hudcancer vill Yvonne Brandberg höja ett varningens finger.

– Även om man inte bränner sig kan solen ge genetiska skador som leder till hudcancer och äldre människor är skörare och har lättare att få dna-skador.

Fakta: Så undviker du att få hudcancer

• Vistas inte i solen mellan klockan 11 och 15.
• Använd hatt och kläder som skydd hellre än solskyddsfaktor. Krämer riskerar att få oss att sola mer och att försvinna när vi svettas och badar.
• Tänk på att solen skadar även när du inte solar och även när du inte blir bränd, så sök skugga hellre än att vara i solen med solskyddsfaktor.