Radar · Inrikes

Andras semesterdrickande problem för många

Mer alkohol än vanligt slinker lätt ner på semestern.

Sommar och ledigt, samtidigt som coronarestriktionerna lättas. En ny undersökning visar att varannan tillfrågad svensk dricker mer och oftare under semestern. Hela två av tre – de flesta kvinnor – säger sig påverkas negativt av andras drickande.

Det som för den ena är en liten extra guldkant på tillvaron kan för den andra bli en plåga, visar undersökningen från Kantar Sifo som gjorts på uppdrag av Systembolagets dotterbolag IQ.

– Sommaren och semestern är alltid en tid då vi dricker mer och oftare. Det som är nytt för oss i undersökningen är hur andra personers drickande påverkar – man ska verkligen tänka på att inte bara den egna hälsan skadas, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Kvinnor styr upp

Fler kvinnor än män svarar att de påverkas negativt av andras drickande, samtidigt som det är vanligare att mäns drickande påverkar andra negativt.

– Kvinnor är ofta de som tar på sig rollen att ta hand om andra och styra upp när män blir fulla. Man skulle kunna önska sig efter metoo att man ser en förändring, säger Karin Hagman.

Undersökningen gjordes under perioden 17–18 juni 2021. Totalt deltog 1 018 personer i åldern 18–79 år.

Pandemieffekt bland unga

Från den 1 juli lättar Sverige på coronarestriktionerna, bland annat gäller det privata tillställningar, restauranger och krogar. Det gör samtidigt att alkoholkonsumtionen bland unga kan öka, varnar IQ.

Var tredje ung svensk, 18–34 år, som tillfrågades i en undersökning i maj uppger att de skulle dricka mer alkohol om restriktionerna lättades. Motsvarande siffra bland samtliga åldersgrupper är 17 procent.

Det tyder på att det främst bland unga kan komma en ketchupeffekt i alkoholdrickandet när samhället öppnar upp, enligt IQ.

– Därför är det extra viktigt att reflektera kring sin alkoholkonsumtion. Man har en längtan efter att umgås – men man kan hitta andra sätt att göra det på, alkohol behövs inte alltid i sociala sammanhang. Man ska orka ha det roligt både på kvällen och dagen, säger Karin Hagman.

Fakta: Så får du hjälp

Om du har problem med alkohol eller droger finns det flera sätt att få hjälp.
Här är några tips:
Alkoholhjalpen.se.
Alkohollinjen, telefonnummer 020-84 44 48.
Vårdcentralen. Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller mottagning du vill i hela landet.
En beroendemottagning.
Socialtjänsten i din kommun.
Ideella organisationer, till exempel Al-anon och Alateen eller Anonyma alkoholister.
Företagshälsovården om du har ett arbete.
Källa: 1177 Vårdguiden