Radar · Politik

SSU ska locka förstagångsväljare – narkotikapolitiken ska utredas förutsättningslöst

Det kan bli strid om ordförandeposten i Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund (SSU) när kongressen i helgen ska tacka av Philip Botström (på bilden nyvald ordförande 2015).

Det blir kamp om ordförandeposten i SSU, Socialdemokraternas ungdomsförbund. Punkten om narkotikapolitik i det breda ungdomsprogrammet kan också få debatten att tända på helgens kongress.

– Vi kommer att ta beslut om ett helt nytt, färskt ungdomspolitiskt reformprogram, säger den avgående ordföranden Philip Botström.

Skillnaden mot tidigare, säger han, är att SSU ( Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund) tidigare haft mer allmänna politiska förslag. Nu är siktet inställt på unga som ska vara med och rösta för första gången i valet nästa höst.

– Det är en grupp som känner sig sviken av vuxenvärlden och som alltför få politiska aktörer pratar om, säger Botström och hoppas att programmet ska ge avtryck i moderpartiets valplattform när S-ledaren Stefan Löfven ska skriva det.

– Det handlar om klimat, att kunna få ett första jobb, att kunna flytta hemifrån, att tag i gängkriminalitet och se till att den psykiska ohälsan minskar, framhåller Botström.

Eget bruk

I reformprogrammet finns också ett krav på att den svenska narkotikapolitiken ska utredas förutsättningslöst. Enligt Botström har Sverige två stora problem på området: det ena att gängkriminaliteten livnär sig på droger trots den nuvarande politiken, det andra är att Sverige har Europas högsta narkotikadödlighet.

– Det sammantaget innebär att vi behöver utreda den svenska narkotikapolitiken, det har inte gjorts på 20 år.

En del har tolkat kravet på utredning som att SSU är för att avkriminalisera innehav av narkotika för eget bruk. SSU tar inte ställning för en avkriminalisering, men förbundsstyrelsen anser att frågan borde finnas med i en förutsättningslös utredning.

– Där skiljer vi oss från regeringen, säger han apropå att socialminister Lena Hallengren (S) visserligen förbereder en utredning (något som en enig riksdag krävt) men inte vill ha med just den frågan.

Åkt upp och ner

SSU är ett ungdomsförbund vars medlemssiffror har åkt berg och dalbana under Botströms tid som ordförande, sedan 2015. I samband med valåret 2018 ökade de snabbt till cirka 18 000 för att sedan, inte minst under pandemin, störtdyka. Vid ingången till 2021 var de drygt 7 000. Förbundsledningen föreslår kongressen att sätta ett mål på 22 000 medlemmar om fyra år, 2025. Det skulle innebära en ökning med mer än 200 procent.

Kvinna tar över

Det kan bli en tuff uppgift för den som ska ta över efter Botström. Valet står mellan två kvinnor, Amalia Rud Pedersen från Göteborg och Lisa Nåbo från Östergötland. Rud Pedersen är valberedningens förslag men Nåbo har inte gett upp. Det kan, enligt uppgift till TT, bli en jämn omröstning på kongressen.

Båda har runt tio års erfarenhet av SSU och sitter i förbundsstyrelsen. Rud Pedersen studerar offentlig förvaltning och har på sätt och vis politik på höga poster i blodet: hon är dotter till Anneli Hulthén (S), tidigare bland annat ordförande för kommunstyrelsen i Göteborg. Nåbo beskriver sig som uppvuxen i en politiskt intresserad familj och avslutar för närvarande sin polisutbildning med att tjänstgöra som aspirant i Linköping.

Fakta: SSU-kongressen

SSU står för Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund.
Över helgen, 30 juli till och med 2 augusti, har SSU kongress för 41:a gången. Denna gång digital.
Philip Botström avgår efter att ha varit ordförande sedan 2015. Han efterträds av Amalia Rud Pedersen, som är valberedningens förslag, eller Lisa Nåbo som också kandiderar.
Kongressen ska också anta ett nytt ungdomsprogram, där frågor om klimat, narkotikapolitik, bostäder och migration och integration ingår.
Källa: SSU

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV