Radar · Migration

Danmark i kraftigt blåsväder – kan dras inför rätta efter beslut om att deportera syrier

President al-Assad valdes sen i våras om i ett val som mött skarp kritik för att vara riggat.

Danska jurister och organisationer förbereder sig nu på att dra Danmark inför Europadomstolen för mänskliga rättigheter (ECHR) – om inte planerna på deportationer till Syrien slopas. Förhoppningen är dock att en rättsprocess inte ska behövas och landet tar sitt förnuft till fånga ändå, efter massiv kritik från organisationer och jurister.

Danmark har redan kritiserats hårt från människorättsorganisationer och FN efter beslutet om att börja deportera syrier till Damaskus. Inget annat EU-land gör bedömningen att det är säkert nog i den syriska huvudstaden och om Danmark gör allvar av deportationerna kan det sätta en mycket farlig trend i rullning, befarar jurister och människorättsförsvarare, rapporterar The Guardian. 

Det faktum att Danmark saknar diplomatiska relationer med president al-Assad i Syrien gör det också svårt att i praktiken genomföra deportationer. De som omfattas av beslutet, hittills omkring 1200 personer, riskerar att hamna i ett juridiskt limbo då de varken har kvar sitt uppehållstillstånd i Danmark men inte heller kan skickas tillbaka på grund av praktiska verkställighetshinder.

Nu förbereder sig den Londonbaserade juridiska pro-bono organisationen Guernica 37 tillsammans med danska jurister på att dra Danmark inför Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna (ECHR). Förhoppningen är dock att det inte ska behövas utan att Danmark stoppar planerna innan det blir en rättssak. Över 150 danska juristbyråer är engagerade i frågan, tillsammans med Guernica 37.

Vad man trycker på är att inget annat EU-land eller FN bedömer att Syrien är säkert nog för att skicka människor tillbaka till. Guernica 37 argumenterar för att det skulle bryta den internationella principen om non-refoulment, vilken förbjuder länder från att skicka någon tillbaka till ett land där personen riskerar att fara illa och få sina mänskliga rättigheter kränkta.

”Situationen i Danmark är djupt oroande. Samtidigt som risken för att drabbas av direkt konflikt-relaterat våld i Syrien är lägre i delar av Syrien nu, kvarstår risken för politiskt motiverat våld lika mycket nu som förr. Flyktingar som skickas tillbaka från Europa blir måltavlor för säkerhetstjänsten”, skriver Guernica 37 i sina strategiska dokument, enligt The Guardian som tagit del av dem.

Farlig praxis

Guernica 37 menar att om Danmark börjar skicka syrier tillbaka sätter det en farlig praxis för andra länder att följa. 27-åriga Galia från Damaskus är en av de 1200 syrier i Danmark som berörs. Hon har nekats förlängning på sitt uppehållstillstånd och är just nu i en process av att överklaga beslutet. Hennes psykiska hälsa har försämrats kraftigt sedan i mars, då beskedet kom. Om överklagan avslås riskerar hon att hamna i limbo i Danmark – eftersom hon inte ser det som en möjlighet att återvända.

– Jag känner inget annat än rädsla för att stängas in i ett asylcenter, men jag kan inte återvända till Syrien. Det är som att de tror att vi har ett val men om jag återvänder kommer jag gripas, säger hon till The Guardian.

Enligt asyljuristen Jens Rye-Andersen i Aalborg har takten på avslag mattats av – enligt honom sannolikt på grund av den massiva kritiken från bland annat FN och människorättsorganisationer.

– Jag tror att regeringen lyssnar på oss, och jag hoppas att de kommer lägga planerna på hyllan i alla fall för nu, säger han till The Guardian.

Danmark har de senaste åren blivit allt ogästvänligare mot skyddssökande. Bedömare menar att omsvängningen är ett sätt för Socialdemokraterna att locka tillbaka röster från Danskt Folkeparti, som gått framåt de senaste åren. Utöver deportationer till Syrien har den danska riksdagen, Folketinget, röstat för att bygga asylcenter i Afrika dit asylsökande ska skickas under processen. Det finns fortfarande många frågetecken att reda ut innan dessa center kan bli verklighet, som i vilka länder de ska ligga och hur det juridiskt och praktiskt ska möjliggöras.

Läs även:  Danmark ska deportera syrier: ”Olyckligt beslut som skickar konstiga signaler” 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV