Energi

Vill hem till fästmön – men sitter i Hongkong och äter nudlar

Tyfonsäsongen är här.

Sedan oktober 2013 har Torbjørn C Pedersen varit ute på en flygfri jordenruntresa, men våren 2020 fastnade han i Hongkong på grund av pandemin. I oktober 2020 är han fortfarande kvar där och han funderar på om han verkligen vill fortsätta resan när han får möjlighet.

Väldigt få människor är medvetna om att de, medan de sitter stilla på en stol, faktiskt färdas runt solen i en hastighet av nära 200 000 kilometer i timmen. Samtidigt som planeten vi bor på snurrar runt sin egen axel, och medan månen snurrar runt oss. Så har det varit så sen begynnelsen, långt innan vi anlände, och det kommer att fortsätta så långt efter att vi har försvunnit. Om vi skulle leva i tusen år skulle coronapandemin inte vara något speciellt. Vi skulle ha upplevt många pandemier innan den och det skulle komma många fler. Men i denna tiden av snabb information har covid-19 verkligen blivit ämnet för året. Kanske med rätta.

En genomsnittlig influensasäsong kräver cirka 650 000 liv globalt och covid-19 har redan överträffat det. Jobb går förlorade, handeln ligger nere på många ställen, vissa är rädda och andra är bara trötta. Jag är en av de trötta.

Mer än 220 dagar har gått sedan jag nådde Hongkong med ett fartyg, och det finns cirka 200 länder i världen, så Hongkong har förlängt resan med mer än en dag extra per land. Tidshanteringen har alltid varit ett viktigt inslag under min resa. Tillbringa två extra dagar i varje land och du lägger till 400 dagar i projektet. Jag var 34 år när jag lämnade hemmet 2013 och i december fyller jag 42.

Min fästmö hemma i Danmark är otrolig. Hon har besökt mig 21 gånger runt om i världen! Hon har också fullföljt två Ironman triathlon, samtidigt som hon tagit en doktorsexamen som läkare. Hon är fantastisk! Tyvärr åldras hon också, liksom jag. Vi två skulle vilja starta en familj tillsammans, men biologiskt vet vi båda att våra chanser har ett bäst-före-datum. Hur lång tid tar det att nå varje land utan att flyga? Och vad är viktigast? Att starta en familj eller att skapa världshistoria samtidigt som man inspirerar och motiverar människor över hela världen? Behöver jag välja eller kan jag få båda? Dessa frågor är svåra att svara på.

Min fästmö och jag vill bilda familj, men vad är viktigast – att skriva världshistoria eller att bilda familj? Kan man få båda? Foto: Torbjørn C Pedersen 
Min fästmö och jag vill bilda familj, men vad är viktigast – att skriva världshistoria eller att bilda familj? Kan man få båda? Foto: Torbjørn C Pedersen 

Hongkong är dock fortfarande ett bra ställe att vara på. Det finns många restriktioner på grund av omständigheterna, men det lättas på många av dem. I Hongkong måste man vara mer försiktig än på många andra platser på grund av stadens kompakthet och mycket höga befolkningstäthet. Strategin har hittills varit framgångsrik från både medborgare och myndigheter.

Biograferna öppnade nyligen, och jag rusade genast iväg för att se en film. Försäljning av popcorn, drycker och annat godis var ännu inte tillåtet, och ansiktsmasker måste bäras. Det fanns begränsningar för hur många som fick komma in i bion. Jag hörde en gång att biografer kallar popcorn för ”det vita guldet” eftersom det är där de tjänar sina pengar. Billigt att köpa in och säljes för dyra pengar.

Jag undrar hur det går för biograferna under nuvarande förhållanden? Förmodligen inte bra. Tre av mina nära vänner förlorade nyligen jobbet på grund av den pågående pandemin. Ingen nära mig har dött av corona, eller ens varit på sjukhus. Men vintern är i antågande. Och vinter är lika med influensasäsong, när allas immunförsvar är under kraftig attack. Våra kroppar är inte vana vid covid-19 som är ett nytt virus. Låt oss hoppas på det bästa.

Biograferna har öppnat i Hongkong och jag ville verkligen se Tenet
Biograferna har öppnat i Hongkong och jag ville verkligen se Tenet. Foto: Torbjørn C Pedersen

Immigration funkar verkligen smidigt i Hongkong. Jag har haft noll problem sedan jag kom. Vilken oerhörd lättnad. Om invandring runt om i världen hade varit lika enkelt och professionellt som i Hongkong skulle det vara mycket enklare för mig att nå alla världens länder.

Mina två främsta utmaningar är byråkrati och logistik. Om det inte fanns byråkrati, och istället kollektivtrafik till alla länder, skulle ansträngningen för mig vara mycket mindre. Jag är säker på att vissa hävdar att du behöver pengar och tid, men man behöver inte se det som ett problem. Pengar kan skaffas på vägen och resan kan vara relativt billig.

Jag har nått 194 av de målsatta 203 länderna, med en budget på 20 dollar per dag. Tiden är ett val för de flesta. Det handlar om vad du är villig att offra. Jag undrar om jag har tid? Är jag villig att chansa med att bilda familj med den kvinna jag älskar?

Medierna förvånar aldrig. Varje gång jag lyssnar på nyheterna blir jag övertygad om att världen brinner. Lyckligtvis har jag sett nog av världen för att veta att så inte är fallet. Faktum är att världen blir bättre år för år. Det verkade gå de flesta förbi att vild polio utrotades i Afrika i år. DET ÄR STORA NYHETER! Afrika förklarat fritt från polio är en milstolpe!

Afrika har femtiofyra länder och är den här planetens mest varierade kontinent. Och nu är den fri från vild polio! Det är bra nyheter. Men vad dyker upp i mitt Twitterflöde: ”En mikrofon gled av podiet två gånger när Jared Kushner förberedde sig för att tala efter att ha landat i Förenade Arabemiraten” (Reuters). Herregud, vi behöver tänka på vilka nyheter vi delar.

Soppan innehåller definitivt natriumglutamat – men i de mängder som finns i mat är det helt säkert
Soppan innehåller definitivt natriumglutamat – men i de mängder som finns i mat är det helt säkert. Foto: Torbjørn C Pedersen

Jag tycker att det är mycket mer nyttigt för allmänheten att jag har undersökt huruvida MSG (natriumglutamat) är dåligt för oss eller inte. Jag har blivit ombedd att ta hand om en lägenhet i Hongkong medan ägaren är utomlands, vilket i så klart är en bra deal för mig. Så jag handlar själv, lagar mat, städar, tvättar och så vidare. Frukosten är ganska hälsosam och består av havregryn med mjölk, russin och banan tillsammans med en kopp te.

Middagen består vanligtvis av kött med pasta eller ris. Till lunch gör jag det enkelt. En portion snabb soppa som definitivt innehåller MSG. Så jag var tvungen att veta om jag långsamt dödar mig själv med detta! En snabb Google-sökning avslöjade att allt kommer att bli bra.

MSG är helt säkert i de måttliga mängder som finns i maten. Experter säger att om du helt tappar kontrollen, och häller i dig sojasås varje dag för resten av ditt liv, så skulle det fortfarande inte vara natriumglutamat som du dör av. Experter säger att också att MSG är en mycket säker tillsats i livsmedel och finns i ett brett utbud av produkter. För de flesta som ”överdoserar” MSG skulle reaktionen kunna vara en kortvarig huvudvärk.

Det är dock väldigt svårt att få till så mycket MSG genom vanlig mat. Enligt Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) kan vi äta 30 mg MSG per kg kroppsvikt varje dag från födseln tills vi dör, och för de flesta skulle det inte ha någon effekt alls.

Så jag antar att jag fortsätter att äta min enkla lunch.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV