Radar · Miljö

Nytt värmerekord i Alaska – 19 grader i december: ”Förstummade”

Kodiak i Alaska hade 19 grader varmt på annandag jul.

Alaska hade nyligen 19 grader varmt. Det är sex grader varmare än delstatens tidigare rekordtemperatur. Att det blir så hett under den mörka perioden på året chockar forskarna. ”Jag skulle inte ha trott att något sådant var möjligt i slutet av december”, säger Rick Toman, klimatolog.

Värmerekordet uppmättes på annandag jul i staden Kodiak i Alaska. De 19 graderna var varmare än vad södra Kalifornien hade samma dag, rapporterar CNN.

I vanliga fall brukar värmerekord slås med någon grad, men här handlar det om hela sex graders skillnad. Det rör sig alltså inte om sex grader varmare än medeltemperaturen, utan sex grader varmare än det tidigare rekordet.

Att det är så varmt under vintern, när solen dessutom knappt är uppe chockar Rick Toman, klimatolog på Alaska Center for climate assessment and policy in fairbanks.

CNN:s meterolog Brandon Miller hänvisar till den pågående klimatkrisen.

– Vi har blivit något förstummade inför dessa ”aldrig tidigare skådade” extremer i temperatur och väder när klimatförändringarna fortsätter att driva på vad som är möjligt över hela världen. I och runt Arktis är detta särskilt uppenbart, där har temperaturen stigit ungefär dubbelt så snabbt som på resten av planeten, säger han.

Läs mer:

Besvikna röster om Cop2: ”Klimatkrisen är här och nu – inte något avlägset”

AI-granskning: Nästan alla berörs av klimatkris