Energi · Mat med Jenny

Gott nytt år med snittar, jordärtskocksmos och chokladdessert

Tzayspett är en gammal trotjänare, men är numera lite svårare att få tag på.

Syre bjuder på en mix av färdigt och lagat till nyår. Jordärtskocksmos, rotsaker, tzayspett, svampsås och chokladglass står på menyn.

Tzay är en vegansk produkt baserad på spunnet sojaprotein. Den säljs på spett i kyldisken och passar utmärkt till de lite lyxigare middagarna. Tzay går nästan alltid hem hos blandkostare, men kan vara lite knixigt att få tag på. Leta i en välsorterad matbutik eller välj en annan favorit i det numera stora utbudet av veganska biffar och stekar.

Vi har valt mättande rotfrukter som bas för vår middag, med säsongsgrönsaker som potatis, jordärtskockor, morötter och palsternacka. Vår middag räcker till ungefär fyra portioner av varje rätt.

Förrätt

Skagenröra på kavring

kavring
ett paket rökt tofu (ca 200 g)
1 dl växtbaserad crème fraîche
1 liten rödlök
1 tsk citronsaft
färsk dill
örtsalt
svartpeppar
tångkaviar

Smula tofun med gaffel eller med händerna. Rör i fraiche, finhackad rödlök, citronsaft, klippt dill, salt och peppar. Skär kavringen i snittstora delar eller köp färdiga runda. Klicka på röran och toppa med tångkaviar och färsk dill. Tångkaviar säljs i de flesta större livsmedelsbutiker.

Varmrätt:

Jordärtskocksmos

10 potatisar
7 jordärtskockor
5 msk mjölkfritt margarin
2–3 dl vegansk matlagningsgrädde
salt och vitpeppar

Skala och skär potatisen och skockorna i mindre bitar. Koka i 5–10 minuter tills de blivit mjuka. Häll av och skölj bort överflödig stärkelse i kallt vatten. Ställ kastrullen på ljummen spis, pressa potatis och skockor med en mosstöt och låt margarinet smälta där i. Tillsätt grädde och rör runt till en slät konsistens. Mängden grädde beror på hur löst man föredrar sitt mos. Salta och peppra efter smak.

Rotsaker

4 palsternackor
2 stora morötter

Skrubba rotsakerna med en svamp. Skala inte! Fördela dem grovt och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och kör dem i ugnen på 200°C i ungefär 20 min eller tills de är mjuka. Ett tips är att finstrimla extra palsternacka och morot och köra i ugnen lite längre tills de är knapriga. Använd som garnering på moset. Servera med stekta tzayspett.

Svampsås

1 liten gullök
olja
200 g valfri svamp
1 msk vetemjöl
1 dl vatten
1 dl havregrädde
2 msk rött matlagningsvin
1 msk svartvinbärsgelé
½ tsk kinesisk sojasås
svartpeppar
färsk timjan

Finhacka den gula löken och fräs mjuk i olja. Hacka svampen och fräs ordentligt tills vätskan avdunstat. Strö över vetemjöl och rör snabbt runt. Slå över vatten och rör om tills såsen tjocknat. Häll på grädde och matlagningsvin och rör ner gelé och sojasås. Peppra efter smak och klipp ner timjan.

Servera med stekta tzayspett.

Efterrätt

Chokladglass med nötter, banan och grädde

Till efterrätt serverar vi det enklaste och godaste vi vet: chokladglass. Det behövs inte ens något recept. Det finns många mjölkfria märken i butikerna baserade på havre, soja, cashewnötter eller kokos. Välj din favorit! De flesta chokladsåser i butiken är också mjölkfria.

Lägg upp kulor av glass i ett snyggt glas med fot, ringla över chokladsås, toppa med krossade jordnötter, tunna skivor av banan och spritsa ut vispad växtgrädde. Svårare än så är det inte!