Radar · Morgonkollen

Talibanerna bättre beväpnade än någonsin

Talibanerna är numera utrustade med amerikanska vapen och stridsfordon, inklusive militära terrängbilar av modellen Humvee.

Tiotals stridshelikoptrar, hundratusentals handeldvapen och obegränsat med ammunition. Efter den afghanska försvarsmaktens kollaps kom talibanerna över stora mängder amerikanska vapen och är nu bättre rustade än någonsin, enligt krigsforskaren Ilmari Käihkö.

Det finns inga säkra siffror över hur många amerikanska vapen talibanerna kom över i samband med erövringen av Afghanistan. Men alla bedömare tycks vara överens om att det rör sig om en ansenlig mängd.

– Absolut, de är bättre utrustade än någonsin tidigare. Bättre än IS var i Irak och Syrien 2014 när de tog över och utropade kalifatet, säger Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap på Försvarshögskolan i Stockholm.

Den amerikanska militären har inte velat precisera hur många vapen som föll i fiendens händer. Men det finns siffror som ger en fingervisning.

Enligt Sigar, den amerikanska myndighet som översett återuppbyggnaden i Afghanistan, försåg USA den afghanska armén med närmare 600 000 handeldvapen och drygt 200 luftfordon, inklusive stridshelikoptrar av modellen Black Hawk, under tidsperioden 2003-2016.

Talibanerna uppges nu upprusta sina styrkor. Gamla rysktillverkade automatkarbiner byts ut mot toppmoderna amerikanska M4.

– Jag är utbildad i finska armén och vi använder fortfarande en Kalasjnikovvariant, så just det är inte en så stor uppgradering, säger Ilmari Käihkö.

– Men mörkersikten som de kommit över kommer att göra kvalitativ skillnad. Dessutom har de troligen mer eller mindre obegränsade mängder ammunition nu.

Saknar tekniskt kunnande

Amerikanska militäranalytiker har framfört uppfattningen att stridshelikoptrar som talibanerna har kommit över snarare är en trofé än något som kommer göra skillnad på slagfältet. Ilmari Käihkö delar bedömningen. Såväl tekniskt kunnande som reservdelar saknas.

– Det stämmer nog. Man ska inte glömma att det är rätt många afghanska piloter som redan flytt landet. De hoppade in i flygfordon och flög till Uzbekistan. Och några helikoptrar tog sig nog till motståndsfästet i Panjshirdalen också, säger han.

Talibanerna tros också ha kommit över minst 2 000 pansarfordon. På bilder från Kabul syns rörelsens krigare patrullera gatorna i amerikanska humvees.

Humvees är väsentligt lättare att underhålla och köra. Där är i stället problemet ett annat.

– Just nu råder bränslebrist i Afghanistan. Humvees och minsäkra fordon kräver mycket bränsle. De kanske väljer att använda pickups i stället eftersom de är mycket mer ekonomiska, säger Ilmari Käihkö.

En taliban med en amerikansktillverkad automatkarbin står vakt utanför flygplatsen i Kabul
En taliban med en amerikansktillverkad automatkarbin står vakt utanför flygplatsen i Kabul. Foto: Wali Sabawoon/AP/TT

Salt i USA:s sår

Det finns också uppgifter om att talibanerna nu besitter artilleri och luftvärnssystem. Frågan är om rörelsen har det kunnande som krävs.

– Pakistan och tidigare Iran har stött talibanerna mycket. Om de får utländska militärrådgivare kan de göra mycket, säger Ilmari Käihkö.

En annan fråga är om rörelsen verkligen har behov av avancerade vapensystem. Kanske är bilderna där dess krigare poserar med amerikansk utrustning främst ett sätt att strö salt i såren på USA – efter att tjugo års krigföring slutat med att talibanerna återigen styr.

– Jag undrar om de verkligen behöver de här tunga vapnen. Historiskt sett har de inte behövt det, säger Ilmari Käihkö.

– Just nu måste de konsolidera sin makt över den afghanska befolkningen, då räcker det långt med Kalasjnikovs.