Radar · Politik

Försvarets ubåtar över fem miljarder dyrare – och blir kraftigt försenade

Försvarets nya ubåtar blir fem miljarder dyrare och leveransen försenas flera år.

Försvarets nya ubåtar blir 5,6 miljarder dyrare och leveransen försenas flera år. Men projektet att tillverka egna ubåtar fortsätter, trots att det sannolikt både varit billigare och gått snabbare köpa färdiga ubåtar.

Sverige utveckling av egna ubåtar är en kostsam historia och nu blir den än dyrare. Försvarets Materielverk, FMV, och försvarskoncernen Saab har nu skrivit ett tilläggsavtal för de två toppmoderna ubåtarna av modell A26, enligt ett pressmeddelande från FMV.

Ubåtarna beställdes 2015 då var prislappen 8,6 miljarder kronor. Nu är priset drygt 14 miljarder. Dessutom försenas leveransen med minst 6 år. Leverans sker tidigast 2028 och 2029 i stället för 2022/2023.

Försvarsminister Peter Hultqvist, säger till TT, att han har fullt förtroende för FMV och dess generaldirektör som på regeringens uppdrag skött förhandlingarna med Saab.

De två ubåtar ingår i riksdagens försvarsbeslut från förra hösten, som bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centern och Liberalerna.

Försvarsministern uppger att man i försvarsbeslutet tagit höjd för fördyringen och att riksdagen därför inte behöver besluta om nya pengar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV