Glöd · Ledare

Rasism i Hyresgästföreningen är mer än bara ”opassande”

Hela styrelsen i Hyresgästföreningen i Södra Bohuslän har stängts av från sina uppdrag tills vidare, efter att en inspelning från ett möte 2019 läckt.

Expressen, som tagit del av inspelningen, rapporterar om hur flera deltagande på mötet inte bara använder n-ordet flera gånger, utan även försvarar rätten att använda det – en av dem med det mycket underliga argumentet ”jag är gammal, jag är mossig och jag är ta mig fan allt som går att va, men vi måste väl för fan få använda ord som inte alla gånger är så passande”. 

Det är nog inte en helt orimlig tolkning att det lite luddiga ”allt som går att va” kan översättas till ”rasistisk”, och på ett eller annat vis skulle det väl i så fall vara uppfriskande med människor som har den sortens självkännedom.

Det faktum att personen i fråga inte säger det rakt ut tyder dock på motsatsen, vilket är ett mycket vanligare scenario – människor som menar att de kan säga uppenbart rasistiska saker eftersom de inte uppfattar sig själva som rasister, och då skulle det alltså per automatik inte vara rasism. 
”Jag känner massor av n****r, mörka människor eller vad det är. Jag har till och med vänner som är mörka människor. Men för mig är det inget skällsord” fortsätter personen på inspelningen för att understryka just den poängen med den tröttaste bortförklaringen genom tiderna; hur kan jag vara rasist när jag har vänner som är mörkhyade? 

Tja du, på exakt samma sätt som människor kan vara sexistiska fast de känner folk med olika könstillhörigheter kanske? Eftersom både sexism och rasism är något man gör, inte något man är. Avsiktligt eller ej, med onda intentioner eller inte, det spelar ingen roll. Det handlar inte heller om att rasism och sexism ”inte är passande”, det handlar om att man med förtroendeuppdrag ska uppföra sig på ett helt vanligt anständigt sätt och tillvarata sina medlemmars intressen. Kan man inte det är det kanske passande att man avgår frivilligt.

Hassel och alpollensäsongen är slut!

Nu kommer all gräspollen snart. Huvaligen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV