Radar · Utrikes

Norsk kommun säger nej till amerikanska atomubåtar

Tromsö kommun vill inte ha dessa i sina fjordar förrän de har erbjudits utrustning att kunna hantera en olycka med utsläpp av radioaktivt avfall.

Tromsö kommun säger nej till amerikanska atomubåtar alla fall så länge räddningstjänsten varken kompetens eller utrustning för att hantera en olycka med utsläpp av radioaktivt avfall, rapporterar NRK.

Tromsö i Nordnorge vill inte att atomubåtar från det allierade Natolandet USA ska röra sig i vattnen utanför staden, rapporterar NRK. Detta trots att Tromsö är en av städerna i Norge som är skyldig att ta emot ubåtar från länder som är allierade till Norge.

Kommunfullmäktige fattade beslutet i onsdags, med 30 mot 13 röster, att neka att ta emot atomubåtar från USA. Orsaken är det inte finns någon beredskapsplan för hur en eventuell olycka ska hanteras, samtidigt som kommunen varken har kompetens eller utrustning till att ta hand om utsläpp av radioaktivt avfall.

Enligt norska NRK uppger Tromsö kommun att kommunen saknar följande:
• Expertis som vet vad som ska göras om en kärnkraftsolycka skulle inträffa
• Inga övningar har gjorts om vad man ska göra om en olycka inträffar
• Kommunen har inte tillräckligt med material för att kunna hantera en potentiell olycka.

– Risken för en olycka är i grunden liten, men konsekvensen om något skulle hända är enorma, säger Pål Julius Skogholt, gruppledare i kommunfullmäktige, till NRK.

Demonstration mot atomubåtar

Det hölls även en demonstration mot att Tromsö kommun ska ta emot amerikanska atomubåtar.

–  Det har långsiktiga konsekvenser, faktiskt över generationer. Det är ett stort ansvar vi tar på oss om vi släpper detta, sa Kai Krogh, som sitter i styrelsen för Nej till kärnkraftsdrivna ubåtar vid Tønsnes, till NRK

Kommunstyrelsen vill nu att justitiedepartementet ska ta ställning till om Tromsö kan säga nej till detta.

Men försvarsminister Frank Bakke-Jensen säger att det Tromsö kommun håller på med är ”lite märkligt”.

Det här verkar ganska amatörmässigt, säger han, uppger TT