Energi · Kultursvepet

Klassiska romaner utmanar könet

Ursula Le Guin som dog 2001 fick många prestigefyllda priser.

Det är lätt att få för sig att könsöverskridande tänkande och rörelser skulle vara något nytt och radikalt, men människor har utmanat ordningen i alla tider. I de flesta samhällen vi känner till har det funnits utrymme för experiment och lek med genussystemets regler och inte minst är överskridande identiteter inte ovanliga historiskt. Litteraturen har tillsammans med teatern varit en av de viktigaste spelplatsen för något slags gemensamt idéarbete och det människor brottas med i sin vardag återspeglar sig ofta i romankonsten.

Under sextiotalet blev feminismen en av de dominerande ideologiska utmanarna av makten. Insikten om hur kvinnokönet kunde bli till ett fängelse i ett patriarkalt samhälle ledde till insikten om att könsidentiteten som sådan kan bli till ett fängelse. I science fiction hade man länge fantiserat om andra könskonstellationer på andra planeter eller i framtiden och från slutet av sextiotalet bar det frukt i några klassiska romaner som vänder och vrider på det där med manligt och kvinnligt.

1. Mörkrets vänstra hand

Ursula K. Le Guin räknas till en av de allra största fantasy- och science fictionförfattarna och hennes märkliga världar befolkas ofta av varelser som sätter oss människor i belysning. I romanen Mörkrets vänstra hand beskriver hon en värld utan kön, en kultur helt utan sexuella spänningar och maktspel. Planetens invånare är könlösa, men har fortplantningsperioder då de utvecklar manligt eller kvinnligt kön.

2. Honmänniskan

Honmänniskan av Joanna Russ och nästa bok på listan, Egalias döttrar, är så lika varandra att jag kan undra om någon av författarna läst den andras bok. Samtidigt är det precis så det fungerar. När en idé är mogen ploppar den upp lite här och där. Och feminism låg minst sagt i tiden då The female man dök upp 1975 i USA.

I den ganska korta och lite snålt skrivna romanen skildras fyra kvinnor i fyra olika världar där helt olika könskulturer råder. I mötet med de andra kvinnornas situation förtydligas och utmanas deras egna förförståelser. Enklare uttryckt är boken den perfekta introduktionen i insikten om att kön sitter i skallen på oss.

3. Egalias döttrar

En bok som slog ner som en tankebomb 1977 i Norge och sen spred sig över stora delar av världen. I översättningar. Som teater. En feministisk klassiker. Boken handlar om en pojke som växer upp i Egalsund i landet Egalia. Där råder i princip motsatta förväntningar på män och kvinnor och författaren Gerd Brantenberg är framförallt en stor humorist som samtidigt lyckas sätta fingret på det löjliga i mycket av det den patriarkala kulturen sysslar med och säger att det självklart går att göra på nåt annat sätt.