Nyheter

Tungt S-distrikt nominerar Andersson: ”Ändrar spelplanen”

Finansminister Magdalena Andersson (S) har blivit nominerad av S-distriktet Skåne.

Ytterligare ett partidistrikt nominerar nu finansminister Magdalena Andersson till ny partiledare. Det är socialdemokraterna i Skåne som går ut med att de nominerar Andersson, skriver SVT Nyheter.

Hon är en samlande kraft för partiet Socialdemokraterna och för landet, säger Niklas Karlsson, ordförande för Socialdemokraterna i Skåne till SVT.

Både S-distriktet i Skaraborg och Halland har redan sagt att de nominerar Magdalena Andersson som efterträdare till Stefan Löfven.

Tidigare under fredagsmorgonen meddelade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi att han inte vill bli nästa person att leda Socialdemokraterna, eller partiets nya partisekreterare.

–Jag är väldigt nöjd och stolt över att ha det här uppdraget, jag ser inget roligare uppdrag än att slåss för högre pensioner och bättre sjukförsäkring, säger Shekarabi till SVT.

Stefan Löfven meddelade i sitt sommartal den 22 augusti att han lämnar posten som S-ledare vid partikongressen den 3–7 november. Direkt efter ber han också riksdagens talman om att få avgå som statsminister.

Tungt beslut kan blir vägledande

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och aktiv socialdemokrat, menar att nomineringen av vänsterdistriktet Skåne gör att saken i princip är klar.

– En del har uppfattat Magdalena Andersson som mer högerorienterad inom socialdemokratin i förhållande till tunga vänsterdistrikt som exempelvis Skåne, och att det skulle leda till att hon inte nomineras av valberedningen, säger Ulf Bjereld.

Stödet från den vänsterorienterade delen av partiet har stor betydelse, enligt Bjereld.

– Att så tidigt i processen och så tydligt gå ut som Skåne har gjort ändrar spelplanen. Det är nu svårt att se vad som skulle kunna hända som skulle leda till att hon inte också nomineras av valberedningen.

Tidigare har även S-distrikten i Skaraborg och i Halland sagt att de nominerar Magdalena Andersson som efterträdare till Stefan Löfven.

Andersson själv har inte sagt nej till att bli partiledare utan upprepat att det är upp till valberedningen.

– Nu är det upp till medlemmarna och valberedningen, sade Andersson till TT i förra veckan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV