Radar · Utrikes

Terrorattack i Nya Zeeland – knivman i mataffär skjuten till döds av polis

Polis och ambulanspersonal på plats utanför köpcentret i Auckland där gärningsmannen gick till attack.

Sex personer har skadats i vad Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern beskriver som en terrorattack. Gärningsmannen ska ha skjutits till döds av polis ”inom 60 sekunder”, enligt Ardern.

För tre av de skadade uppges läget vara kritiskt.

Den knivbeväpnade mannen gick till attack i en matbutik i ett köpcenter i nyzeeländska Auckland på fredagseftermiddagen, lokal tid. Inom en minut efter det att attacken hade inletts hade polisen skjutit ihjäl gärningsmannen, uppger premiärministern på en pressträff efter dådet.

– Det som hände i dag var förkastligt, det var hatiskt, det var fel, säger hon.

Enligt Ardern var mannen sedan tidigare känd av polisen som en ”våldsam extremist” och ska ha stått under bevakning. Enligt uppgift gick han till attack med en kniv som han fått tag på i en av köpcentrets butiker.

På videoklipp publicerade i sociala medier syns skräckslagna kunder lämna platsen i panik.

– Det är någon med kniv här, någon har blivit knivhuggen, hörs en kvinna säga.

Flera panikslagna kunder ska ha tagit sin tillflykt till ett apotek, rapporterar tidningen NZ Herald.

Gärningsmannen uppges ursprungligen vara från Sri Lanka och ha bott i Nya Zeeland i tio år. Enligt Ardern var han inspirerad av terrorrörelsen IS och agerade ensam.

För nyzeeländarna väcker attacken obehagliga minnen från terrordådet 2019, då en högerextremist sköt ihjäl 51 personer vid två moskéer i staden Christchurch.

I maj i år skadades fyra personer när en knivbeväpnad man gick till attack i en mataffär i Dunedin på Nya Zeelands sydö.