Energi · Syrekvisset

Syrekvisset

Denna jamaicanska legend har gått bort.

Välkommen till Syres kviss! Ja, eller quiz, eller frågesport om du så vill. Med frågor om aktuella händelser, samhällsfrågor och annat som kan vara kul att veta. Facit hittar du längst ner.

En legend inom reggaemusiken har dött. (Se bilden!). Han var med och skapade musik med flera artister, bland dem Bob Marley and the Wailers. Han anses också vara fader till musikstilen dub. Vad hette han?
 
1 Peter Tosch.
X Lee ”Scratch” Perry.
2 Jimmy Cliff.

2

Hundra medlemmar i Vänsterpartiet har i ett internt upprop kritiserat partiledaren Nooshi Dadgostar. Vad gäller den kritiken?

1 Att partiet var med och fällde Stefan Löfven i en misstroendeomröstning.
X Att partiet inte lyckats bromsa marknadshyror.
2 Att partiet inte gör tillräckligt i klimatarbetet.

3

Situationen i Afghanistan är väldigt svår just nu efter att USA har evakuerat sin militär. Det markerar slutet för USA:s längsta krig, men när invaderade USA Afghanistan?

1 2001.
X 1999.
2 2003.

4

I ett Zoom i Syre kan du läsa om att IPCC menar att det inte finns några bevis för den så kallade hot house-teorin om klimatet? Det gäller den tröskel som skulle kunna leda till en kaskad av negativa effekter på klimatet, effekter som sedan skulle vara irreversibla. Hur många grader ligger gränsen på enligt hot house-teorin?

1 1,5 grader.
X 2 grader.
2 4 grader.

5

För att bekämpa den organiserade brottsligheten har regeringen tillsatt en ny utredning om hemliga tvångsmedel i preventivt syfte. Men polisens nya befogenheter kan skapa problem integritetsmässigt. Vad ligger i fokus i utredningen

1 Polisen ska kunna genomföra visiteringar och husrannsakningar utan att brott misstänks.

X Polisen ska ha tillgång till alla lösenord till svenska mobiltelefonsanvändare för att kunna knäcka krypterade chattar.

2 Polisen ska kunna använda avlyssning och kameraövervakning utan att det ingår i en förundersökning.

6

I en artikel i Syre kan du läsa om hur aktivister har stått bakom en rad protester i Norge den senaste tiden för att demonstrera mot landets utvinning av fossila bränslen. Vad är samlingsnamnet för protesterna? 
 
1 No to Norway.
X Scandinavian extinction.
2 Nordic rebellion.

Facit: 1:X, 2:2, 3:1, 4:X, 5:2, 6:2

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV