Radar · Utrikes

Kvinnorätt och fria resor – EU:s krav för talibankontakt

Läget i Afghanistan står i fokus när EU:s utrikeschef Josep Borrell träffar medlemsländernas utrikesministrar vid ett informellt ministermöte i Brdo i Slovenien.

Vänta och se – det blir fortsatt EU:s linje i det fortsatta hanterandet av Afghanistans nya ledare. Fem riktmärken får avgöra vilka kontakter som kan has med talibanerna.

EU-länderna måste på något sätt ha kontakt med den nya ledningen i Afghanistan, konstaterar utrikeschefen Josep Borrell på en presskonferens i Brdo i Slovenien.

– Men det innebär inte något erkännande, betonar han.

Samtidigt lägger han fram fem olika riktmärken som får tjäna som villkor som måste uppfyllas för att en framtida relation mellan Bryssel och Kabul ska kunna fungera.

Terror och rätt

Första punkten handlar om kampen mot terror.

– Vi kommer att bedöma deras uppträdande i enlighet med hur den afghanska regeringen lever upp till åtagandet att inte låta Afghanistan bli en bas för export av terrorism, säger Borrell efter fredagsförmiddagens samtal med EU-ländernas utrikesministrar.

Punkt två handlar om mänskliga rättigheter.

– Särskilt kvinnors rättigheter, rättsstatsprinciper och mediafrihet, säger Borrell.

Fritt resande?

De andra punkterna är att skapa en inkluderande övergångsregering, att ge fritt tillträde för humanitär hjälp och slutligen att fullfölja åtagandet om att låta både utländska och afghanska medborgare lämna landet, om de så vill.

– Någon kanske säger att talibanerna inte kommer att uppfylla det här. Men vi får se. Vårt engagemang kommer att avgöras av det här, konstaterar Borrell i Brdo.

En eventuell EU-närvaro i Kabul kommer att hänga på säkerhetssituationen. Borrell utlovar samtidigt ett fortsatt nära samarbete framöver mellan EU och USA, G7, G20 och andra internationella organisationer om Afghanistan.