Glöd · Debatt

”Ulf Kristersson – alla ser att du sviker minnet av massakern i Babij Jar”

Ravinen Babij Jar användes som massavrättningsplats under andra världskriget.

I slutet av september 1941 hölls en massaker på mer än 30 000 judar i ravinen Babij Jar i Ukraina. I torsdags var det åttio år sedan. Till minne av det återpublicerar Thomas Erikson en text, där han riktar sig till Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och undrar hur han kan svika dem han lovat att aldrig samarbeta med det parti som kommer ur nazismen.

DEBATT Ulf Kristersson, det är vår skyldighet att lyssna på dom som kom före oss, att ta till oss det dom vill berätta. Men du vill inte göra det. Du är till och med beredd att gå så långt att bryta ett löfte till en förintelseöverlevare, Hèdi Freid, vilket du också gjorde.

Är makten så viktig för dig att du nu sätter dig i knät på Jimmie Åkesson för att nå den?

Historien om von Papen känner alla till och det är jag säker på att du också gör. Varför är du beredd att beredd att begå exakt samma misstag? Man ska ju lära av sina misstag, heter det, men det gäller tydligen inte Moderaternas partiledare.

Också din företrädare AKB, Ulf, ville göra som du nu gör och samarbeta med Sverigedemokraterna. Hon i sin tur blev för det varnad av en annan förintelseöverlevare, Emerich Roth. För det blev han hånad och bespottad av Expressens krönikör Lotta Gröning, som i en krönika kallade Emerich Roth för offentlig gråterska.

Något som fick det att vända sig i magen på mig och starkt fundera över om dagspressen håller på att anpassa sig till en brun verklighet.

Jag har sett en del tecken på det och jag kan säga att det oroar mig starkt.

Men åter till dig, Ulf. Jag har i åtskilliga texter, på Facebook och i kommentarer, försökt förklara vad det innebär att liera sig med ett parti som SD. Återigen handlar det om att lyssna på dom som var med. Att lära sig av det historien har att berätta för oss och förstå den.

Betänk att det inte bara var judarna som fick sätta livet till. Förintelsen började som bekant med det som kom att kallas för Aktion T4. Där gasade man ihjäl funktionsnedsatta och psykiskt sjuka. Men också senare i koncentrationslägren, alltså då judar, romer, homosexuella och meningsmotståndare.

Detta nazistiska parti, som orsakade det värsta och mest brutala massmord på människor, på samma värdegrund är det sverigedemokratiska partiet byggt. Det är så uppenbart för dom allra flesta, utom för dig, Ulf Kristersson, och din kompanjon Ebba Busch.

Även om det i dag inte längre handlar om koncentrationsläger är människosynen fortfarande densamma. Att alla som inte är som vi ska klämmas åt. Invandrarna ska kastas ut och alla andra ska anpassa sig eller ta konsekvenserna.

Jag avslutar med en ögonvittnesskildring från den brutala massakern på judarna i Babi Jar:

Jag såg alltihop. Det var förfärligt, hemskt. Gamla män, kvinnor och barn. Ett enormt folkhav, det gick inte att räkna dem. Alla gick tätt samman, kön var oändlig. Skotten från automatvapnen varade också i en evighet. När vi gick och lade oss ringde det i öronen av alla skottsalvor. Ravinen låg ju bredvid vårt hus. Dom fördes till den del av ravinen där det fanns sand. När dom kom dit fick dom klä av sig. Sen blev dom tvingade att lägga sig ner och misshandlades med en gummipiska. Var det nån som vägrade klä av sig tog de tag i dom och slet av dom kläderna. De tog tag i dom och kastade ner dom i ravinen. Spädbarnen sköt dom inte, utan dom skakade deras filtar så att dom föll ner i ravinen. Alla kläder och det var massor lastade dom i lådor och körde iväg med lastbilar. Jag såg konturerna av liken. En av dagarna efter grävde dom ett cirkelformat dike. I mitten av diket såg vi en svart ansamling av blod och fett. En insjö med svart vätska, så många människor hade dom dödat.

Jag hoppas alla ser vad du är beredd att strunta i för maktens skull, Ulf Kristersson.