Radar · Mänskliga rättigheter

Protester mot hårdare abortlagar över hela USA

En demonstrant i Washington DC håller upp en skylt med orden "abortera Texastalibanerna".

Över hela USA demonstrerade kvinnor under lördagen för rätten till abort och i protest mot de inskränkningar av aborträtten som nu pågår i landet.

”Min kropp, mitt val, min rätt” står det på en skylt som hålls upp av en kvinna i Washington DC och en annan håller upp en bred banderolliknande skylt med orden ”Abortera Texastalibanerna”.

En del män deltar också i demonstrationerna som äger rum på mer än 600 platser i USA:s samtliga delstater. Men den absoluta majoriteten är kvinnor.

Det är efter delstatens Texas stenhårda abortlagstiftning som gäller från och med den 1 september som frågan har blivit brännhet i USA igen.

Texasreglerna innebär i princip ett förbud mot alla aborter efter sjätte graviditetsveckan, en tidpunkt då många kvinnor inte ens vet om att de är gravida. Lagen ger också privatpersoner möjlighet att anmäla och stämma utförare av aborter.

Abortförespråkare i USA är oroliga över att lagen i Texas ska undergräva rätten till fri abort som fastslogs i fallet Roe mot Wade i Högsta domstolen för snart 50 år sedan. USA:s president Joe Biden har sagt att han tänker göra allt för att utmana Texas abortlag och skydda abortklinikerna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV