Radar · Mänskliga rättigheter

FN: Politik bakom svältkatastrof i Tigray

Adaba tröstar sitt barn i Tigray.

Hungersnöden i Tigray är skapad av människor och kan åtgärdas med ett regeringsbeslut, anser FN. Ändå tvingas mödrar mata sina svältande barn med löv. ”Det är mord i det tysta. Människor dör”, säger Hayelom Kebede, vid sjukhuset i regionhuvudstaden Mekele.

Varningarna har kommit i flera månaders tid. Trots det har inte tillräckligt med hjälp kommit fram till den krigshärjade regionen Tigray i norra Etiopien.

– Vi förutsåg att 400 000 befann sig i svältliknande tillstånd, i risk för hungersnöd, sade FN:s humanitära chef Martin Griffith till Reuters tidigare i veckan och hänvisade till en rapport från i juni.

Hur många som nu lider av akut hunger är svårt att bedöma. Rapporter inifrån Tigray är få.

Medveten blockad

Drygt 600 lastbilar med förnödenheter har kommit in i Tigray de senaste månaderna. Det beräknas bara fylla en dryg tiondel av behovet. Hjälporganisationer bedömer att 100 lastbilar behöver föras in varje dag.

Striderna om Tigray inleddes mitt under skördesäsongen, i november 2020, vilket förstörde grödor ämnade att räcka hela året. Det regionala styret, Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) hade då sagt att det inte längre erkände den etiopiska centralregeringen.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, som 2019 belönades med Nobels fredspris för försoningsprocessen med den gamla ärkefienden Eritrea, svarade med att skicka trupper som tog kontroll över området.

Enligt FN beror hungersnöden på att regeringen medvetet blockerat förnödenheter sedan TPLF återtog makten över regionen, efter offensiver i somras.

– Det här kan åtgärdas genom ett regeringsbeslut, sade Griffith i tisdags.

Anklagelserna togs inte emot väl av Etiopien. I torsdags förklarade utrikesdepartementet sju FN-tjänstemän ”persona non-grata”, oönskade personer, och gav dem 72 timmar på sig att lämna landet eftersom de ”lagt sig i interna angelägenheter”. Beslutet har fördömts av bland andra FN:s generalsekreterare och Vita huset.

Representanter för den etiopiska regeringen skyller hungern på TPLF, som anklagas för att ta lastbilarna i beslag. Att flera lastbilar som åkt in i Tigray fastnat där bekräftas av FN.

Slut på sjukhuset

90 procent av befolkningen i Tigray – 5,2 miljoner människor – beräknas vara i behov av hjälp. Mer än en femtedel av alla barn under fem år är undernärda. Nästan 80 procent av alla kvinnor som ammar eller är gravida lider av akut näringsbrist.

– Det går att jämföra med vad vi såg under svälten i Somalia 2011, säger Griffith.

Vittnesmål som en hjälporganisation samlat in och AFP tagit del av beskriver hur mödrar matar sina barn med löv för att försöka hålla dem vid liv.

Enligt Hayelom Kebede, forskningschef vid Ayder Referral-sjukhuset i Tigrays regionhuvudstad Mekele, börjar sjukhuset få slut på livsviktiga förnödenheter, som matersättning. Flera barn har dött av svält den senaste veckan, säger han till AFP.

– Det värsta med att bevittna svält är att se människor genomlida dödsvåndor utan att dö. . . Det tar tid, kroppen blir först svagare och svagare. Det är värre än att dödas av en kula, säger han.

Fakta: Krisen i Tigray

Det var i november 2020 som den etiopiska regeringen i Addis Abeba inledde en militär offensiv mot Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) som hade makten i Tigray-provinsen. Detta efter att TPLF uttalat att man inte längre erkände den etiopiska centralregeringens legitimitet.
Regeringssidan fick stöd av eritreanska styrkor och striderna spred sig till de angränsande regionerna Amhara och Afar.
Striderna har under 2021 präglats av sexuellt våld mot civila och misstänkta massakrer.
Under sommaren återtog TPLF merparten av Tigray, däribland regionhuvudstaden Mekele.
Sedan dess har larmen om brist på förnödenheter avlöst varandra. I juni varnade Unicef för att 100 000 barn hotades av svält.
I september visade mätningar att en femtedel av alla barn under fem år var undernärda.
FN hävdar att regeringen i Etiopien kan hindra hungersnöden, varpå Etiopien svarade med att utvisa sju FN-tjänstemän som anses ha ”lagt sig i interna angelägenheter”, ett beslut som kritiserats häftigt av omvärlden.
Källor: NE, Landguiden
TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV