Radar · Utrikes

Duterte lämnar politiken: ”Inte kvalificerad”

Rodrigo Duterte fotograferad i presidentpalatset i Manila i september.

Filippinernas kontroversielle president Rodrigo Duterte lämnar politiken. Detta efter kritik och ett hot om en process i Högsta domstolen. ”Den överväldigande känslan från filippinierna är att jag inte är kvalificerad”, säger Duterte.

Så sent som i augusti tackade presidenten ja till att bli regeringspartiet PDP-Labans kandidat till vicepresidentposten i valet nästa år. Men nu backar han alltså från det och kommer i stället att lämna politiken när hans mandatperiod är över, rapporterar flera nyhetsbyråer.

Den överväldigande känslan från filippinierna är att jag inte är kvalificerad, och det skulle vara ett brott mot konstitutionen att kringgå lagen, säger Duterte enligt AFP.

– I dag meddelar jag mitt uttåg ur politiken, fortsätter han.

I Filippinerna får en president bara sitta en sexårsperiod vid makten och Dutertes motståndare har sagt att de i Högsta domstolen skulle bestrida hans rätt att bli vicepresident.

Kraftigt kritiserad

Rodrigo Duterte är kontroversiell och hans retorik stenhård. 2018 pekades han, tillsammans med ledare som Rysslands Vladimir Putin och Kinas Xi Jinping, ut för att ”kallsinnigt och hjärtlöst urholka rättigheterna för miljontals människor” av människorättsorganisationen Amnesty.

Duterte har gjort sig känd, bland annat, för sina hårda tag mot missbrukare och langare i syfte att få bukt med landets narkotikaproblem.

– Om du känner några knarkare, döda dem, eftersom det blir för smärtsamt för deras föräldrar att göra det, sade Duterte exempelvis strax efter att han tillträtt.

Tiotusentals civila uppskattas ha dödats i kriget mot knarket och rättsaktivister har upprepade gånger kritiserat de brutala tilltagen. När Internationella brottsdomstolen (ICC) krävde en utredning av knarkkriget svarade Duterte:

– Bullshit.

Dotter kan ta över

Den frispråkige Duterte gav det oväntade beskedet under ett tal där han väntades bekräfta att han ställer upp som vicepresidentkandidat.

Han nämde inte något om vem han föredrar ska ta över efter honom. Men många väntar sig att det blir hans dotter, politikern Sara Duterte, som gått starkt i de senaste mätningarna.