Radar · Utrikes

Barn dör av undernäring i Afghanistan

En afghansk familj i Kabul i Afghanistan.

Barn dör av svält i Afghanistan redan nu, varnar både nationella företrädare för landet och ett FN-organ.

Larmen kommer efter varningar om att en miljon afghanska barn det kommande årsskiftet riskerar lida av livshotande undernäring.

I den centralt belägna provinsen Ghor har minst 17 av de barn som fått sjukhusvård avlidit av undernäring de senaste sex månaderna, säger provinsens sjukvårdsdirektör Mullah Mohammad Ahmadi till nyhetsbyrån AFP.

"Det yttersta priset"

Enligt honom har omkring 300 barn behandlats för undernäring under perioden.

– Hundratals barn riskerar svält i landets centrala delar, fortsätter han.

En talesperson för FN:s barnfond Unicef säger att han inte kan bekräfta det exakta antalet dödsfall i Ghor men att organisationen ”befarar att många barn betalar det yttersta priset”.

– Vi är smärtsamt medvetna om att det som pågår är något som vi är på randen av, eller mitt i, säger Unicefs Salam Al-Janabi.

Han säger också att organisationens övervakningssystem över tillståndet för barn i Afghanistan har satts ur spel den senaste tiden och att Unicef nu måste förlita sig på mer lösryckta rapporter från olika delar av landet.

Humanitär kris

Sedan talibanerna tog makten i mitten av augusti har Afghanistan drivits djupare in i en då redan existerande humanitär kris.

Svår torka, stigande livsmedelspriser och tappade arbetstillfällen kombinerat med frysning av bistånd och annan internationell finansiering har lämnat många afghaner i ett svårt läge.

FN har tidigare varnat för att en miljon barn under fem år i Afghanistan i slutet av året väntas behöva behandling för livshotande ”akut allvarlig undernäring”, medan ytterligare 3,3 miljoner kommer att ha drabbats av akut undernäring.