Radar · Politik

V ställer krav på ny statsminister

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar vill att Magdalena Andersson (S) hör av sig.

Vänsterpartiet ställer allt tydligare krav på förhandlingar för att släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister.

–Vi behöver förhandla med varandra. Man får ju erbjuda något om vi ska stå till förfogande för att rösta på en sådan statsminister, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar till Ekot.

Finansminister Magdalena Andersson (S) väljs med största sannolikhet till ny socialdemokratisk ledare på S-kongressen i morgon. Frågan är om hon också kommer att godkännas av riksdagen som ny statsminister, en eller ett par veckor senare.

Höra av sig

För det behövs att Vänsterpartiet (V), Centerpartiet (C) och Miljöpartiet (MP) inte röstar nej till henne i riksdagens statsministeromröstning. Dadgostar uppmanar Magdalena Andersson att höra av sig.

– Hon ska höra av sig till oss och vi får sätta oss i förhandlingar och diskutera vad som behövs och hur ser vi på framtiden för att vi ska kunna rösta gult på en ny statsminister, säger V-ledaren till Ekot.

För att Magdalena Andersson ska kunna godkännas som statsminister krävs att hon inte får 175 eller fler nej-röster emot sig. Därför kan det räcka med att V, C och MP lägger ned sina röster, det vill säga röstar ”gult”.

Inte för givet

Dagostar har på senare tid höjt tonläget. I TV 4:s ”Malou efter tio” den 20 oktober uppgav hon att Magdalena Andersson inte ska ta V:s mandat för givet.

En dryg vecka senare uppgav Dadgostar i Svenska Dagbladet att Magdalena Andersson behöver ringa V och säga att hon skjuter upp regeringens planer på att förändra lagen om anställningsskydd till efter valet.

Det sade V-ledaren även till Arbetet den 18 oktober, men på frågan om V ska utnyttja statsministeromröstningen och budgetomröstningen i riksdagen för att skjuta upp nya las-regler svarade hon tidningen då:

– Den frågan är för tidigt väckt.

Även C-krav

Problemet för Magdalena Andersson är att C bland annat kräver att las-förändringarna genomförs enligt plan för att släppa fram henne som statsminister.

C kräver också att förhandlingarna med S och MP om en proposition om stärkt privat äganderätt i skogen och en proposition om ett mer flexibelt strandskydd är avklarade.

Det är enligt C:s ekonomisk politiske talesperson Martin Ådahl tre grundvillkor för att släppa fram Stefan Löfvens efterträdare som statsminister.

– Det har vi gjort väldigt klart, sade Ådahl till TT i förra veckan.

– Regeringen är mycket medveten om att det här är villkoren för att tillträda. Det gäller även en ny regering. Statsministern har direkt lovat att det här ska uppfyllas och sagt att ett avtal ska hållas.

Inte självklart?

Samtidigt antyder MP att det inte är självklart hur partiet kommer att rösta i en statsministeromröstning om inte C och S går MP till mötes i förhandlingarna om skogen och strandskyddet.

– Vi står inför ett läge där Sverige skulle kunna få sin första kvinnliga statsminister och inför en budgetomröstning. Det är onekligen så att Miljöpartiets röster också räknas, sade MP:s landsbygdspolitiske talesperson Maria Gardfjell till TT igår.