Radar · Miljö

Loch Ness-odjuret arresterades av polis

Här forslas Nessie bort av polisen.

Loch Ness-odjuret fick aldrig delta i demonstrationen om skuldkrisen i fattigare länder. ”Drop-the-dept”-monstret som hon kallas stred mot de hårda säkerhetsrestriktionerna under COP26, och blev därför ”arresterad” och bortförd av polisen. 

Idag skulle organisationen Jubilee Debt Campaign arrangera en demonstration i Glasgow med budskapet att klimaträttvisa inte kan uppnås så länge skuldkrisen i det Globala syd får fortsätta. Det åtta meter långa Loch Ness-odjuret skulle vara huvudattraktionen i demonstrationen, men det hela gick inte riktigt som planerat. 

I en tweet med en film där polisen hämtar och bär iväg Nessie skriver Heidi Chow, vd för Jubilee Debt Campaign, att ”Vi ville visa att den globala skuldkrisen i Syd inte kan ignoreras om vi ska uppnå klimaträttvisa”:

Foto från Heidi Chows tweet
Foto från Heidi Chows tweet.

På grund av de hårda säkerhetsreglerna som gäller kring klimattoppmötet så får ingenting placeras på vattenvägarna i närområdet till mötet. 

– Det är därför de de säger att de konfiskerar vår Nessie. Nessie blir arresterad, säger Heidi Chow, vd för Jubilee Debt Campaign, till BBC som plockade upp nyheten.

Kanske blev arresteringen därigenom en extra skjuts i uppmärksamhet under det intensiva klimatmötet där nyheterna duggar tätt. 

Så här glad såg Nessie ut innan "arresteringen"
Så här glad såg Nessie ut innan "arresteringen". Foto: Heidi Chow/Jubilee Debt Campaign.