Radar · Utrikes

Bachelet: ”Extrem brutalitet” i Tigray

Oroligheterna i regionen Tigray har pågått i ett år.

FN:s människorättschef Michelle Bachelet fördömer det brutala våld som rapporteras från konflikten i regionen Tigray i Etiopien. ”Tigraykonflikten har markerats av extrem brutalitet”, säger hon i ett uttalande i samband med en rapport som varnar för möjliga människorättsbrott.

”Allvaret i de kränkningar och övergrepp vi har dokumenterat understryker behovet av att hålla förövarna ansvariga på alla sidor”, säger Michelle Bachelet.

Rapporten är ett samarbete mellan hennes FN-kontor och Etiopiens människorättskommission (EHRC), och avhandlar allvarliga övergrepp som utförts av alla sidor i konflikten. Bland annat rapporteras utomrättsliga avrättningar, tortyr och sexuellt våld, kränkningar som enligt rapporten kan ”uppgå till brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser”.

Hundratusentals på flykt

Premiärminister Abiy Ahmed sände soldater till regionen den 3 november i fjol. Syftet var enligt presidenten att avväpna Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) efter att gruppen attackerat regeringssoldater. Hundratusentals av Tigrays omkring sex miljoner invånare har drivits på flykt.

Under tisdagen utlyste Etiopien nationellt nödläge och beordrade invånare i huvudstaden Addis Abeba att förbereda sig på att försvara sina bostadsområden, eftersom tigreanska styrkor befaras närma sig staden.

Rapporten, som utgår från 269 intervjuer med offer och vittnen, omfattar perioden från den 3 november 2020 till i juni i år.