Radar · Miljö

Domstolen: Tysklands klimatlag otillräcklig

Familjen Backsen är en av familjerna som nu vunnit mot den tyska staten.

Tysklands högsta domstol har i en historisk dom dömt ut Tysklands klimatlag som otillräcklig och okonstitutionell. Den äventyrar de klagandes rätt till framtida friheter konstateras det i domen.
Nu måste de styrande snabba på utsläppsminskningarna.

Bakom rättsfallet som avgjordes i förra veckan ligger nio privatpersoner, de flesta unga, och flera miljöorganisationer, såsom tyska Jordens vänner (BUND) och Fridays for future. De menade att deras medborgerliga rättigheter inskränks om Tyskland inte lyckas att minska utsläppen av växthusgaser tillräckligt snabbt.

Domstolen gick på deras linje och konstaterade i ett uttalande att ”de ifrågasatta bestämmelserna bryter mot de klagandes friheter, varav några fortfarande är mycket unga”, rapporterar Deutche Welle. Därför måste regeringen senast i slutet av nästa år ha presenterat en ny, mer specifik plan för utsläppsminskningar för perioden efter 2030.

"Det här är enormt"

Flera ledande politiker har enligt tv-kanalen uttalat sig som mycket nöjda med domen och beredda att ”gå till handling”.

De som drivit målet har uttryck det som en stor och viktig seger.

Sophie Backsen, 22 år och dotter till en jordbrukarfamilj som bor på den låglänta ön Pellworm i Nordsjön sade sig vara mycket nöjd med domstolens beslut under en presskonferens. ”Effektivt klimatskydd måste genomföras nu och inte om tio år, när det kommer vara för sent”, sade hon enligt Reuters.

Luisa Neubauer på Fridays for future som också deltagit i rättsprocessen skriver på twitter att ”det här är enormt. Klimatskydd är inte trevligt att ha, klimatskydd är en grundläggande rättighet. ”

Liknande stämningar mot stater har blivit allt vanligare de senaste åren. Nederländerna, Irland och Frankrike är alla exempel på hur ungdomar tvingar stater till förändring. En liknande stämning är på gång också i Sverige, genom det så kallade Aurorafallet, som Syre skrev om tidigare i år.