Radar · Politik

Beskedet: Nyköping räddar Skavsta flygplats

Kommunstyrelsens ordförande i Nyköping Urban Granström (S) anser inte att man inte äventyrar kommuninvånarnas tillgångar genom att garantera ett lån till Skavsta flygplats.

Nyköpings kommun räddar charterflygplatsen Skavsta. Genom att garantera ett lån på 70 miljoner ska flygplatsen undgå konkurs.

Skavsta flygplats i Nyköping står på konkursens brant, larmade huvudägaren i början av mars. Detta efter att intäkterna rasat under pandemiåret 2020, då antalet passagerare minskade med 75 procent jämfört med året innan. På måndagen kom beskedet att kommunen som äger en knapp tiondel av flygplatsen går in som garant för ett lån som ska ta flygplatsen genom krisen.

Flera aktörer i flygbranschen, bland annat Swedavia som driver de statliga flygplatserna, har bedömt att det finns en stor osäkerhet om hur flygets återhämtning efter coronakrisen såg ut. Antalet flygresenärer till och från svenska flygplatser minskade under 2019, året före pandemin. Trots det anser kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S) att man inte äventyrar kommuninvånarnas tillgångar.

– Vi ser det som en låg riskexponering, säger han på en pressträff.

Miljöpartiets kommunalråd Marco Venegas säger på samma pressträff att partiet ogillar det beslut som tagits.

– Det är en ideologisk fråga. Kommunen ska inte stötta en flygplats ekonomisk, säger han.

Även om partiet motsätter sig beslutet sitter man kvar i den s-ledda majoriteten i kommunen.

Maja Rosén, ordförande i Vi håller oss på jorden, tycker det är helt fel att det offentliga stöttar flyget – i synnerhet som Skavsta främst används av charterbolagen.

– Det är helt absurt att gå in med pengar i en bransch som måste avvecklas om vi ska klara klimatkrisen. Man blir nästan mållös, säger hon.