Radar · Integritet

Sverige missnöjt med svar om USA:s avlyssning

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är inte nöjd med de svar han, eller hans tjänstemän, hittills har fått om avslöjanden om att USA spionerat på svenska intressen med dansk hjälp.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är inte nöjd med de svar han har fått hittills om uppgifter om amerikansk avlyssning av svenska intressen och personer via Danmark. Vare sig från dansk eller amerikansk sida.
”Jag anser inte att vi har fått tillfredsställande svar än”, säger Hultqvist.

Hultqvist svarade kort på frågor från journalister efter att ha informerat politikerna i riksdagens utrikes- och försvarsutskott. Det handlar om avslöjandet att USA har spionerat på bland annat Sverige genom att avlyssna trafik via den danska underrättelsetjänsten.

Det ska ha skett under perioden 2012 till 2014, enligt ett avslöjande där den danska radion, DR, samarbetat med bland andra SVT samt norska, tyska och franska medier.

Inte nöjd

Hultqvist upprepar att hans danska kollega, försvarsminister Trine Bramsen (S), sagt att ”systematisk avlyssning av allierade är oacceptabel”.

– Jag anser inte att vi har fått tillfredsställande besked än, vi måste fortsätta processen och därför planerar jag nya kontakter i det här ärendet. Inte bara med Danmark utan vi ska också ha förnyade kontakter med USA, säger Hultqvist som hittills har låtit tjänstemän ställa frågor till USA.

Häromkvällen förklarade Vita huset sig redo att svara på frågor i ärendet.

Moderaternas Pål Jonson, ordförande i försvarsutskottet, är inte heller nöjd. Han vill ha fler svar av Hultqvist också och ser gärna att denne återkommer till riksdagen redan under juni.

– Vi har höga förväntningar på ett land som Danmark, det är ju en nära vän. Vi kan inte acceptera att man bedriver kartläggning eller avlyssning av svenska politiker eller statstjänstemän, säger Jonsson.

TT: Har det skett med den danska regeringens vetskap?

– Det är inte fastlagt än, men det är väl det som är hela poängen med kommissionen att få klarhet i det och att vi från svensk sida ska få en bild av vilka politiker, tjänstemän och intressen som är berörda.

Pål Jonsson syftar på att Sverige har begärt att få insyn i den kommission i Danmark som ska granska vad som skett.

Kontakta USA

Redan i höstas kom uppgifter ut om att avlyssning ska ha skett av svensk försvarsindustri via de kanaler som också nu är aktuella.

TT: Har du ställt frågor tidigare om det här till USA?

– När det gäller den delen så handlade ju det om spionage mot Saab, säger försvarsministern.

TT: Är inte det viktigt för en försvarsminister?

– Det är viktigt men där har vi också sagt att vi återkommer när vi har sett den danska kommissionens rapport.

Det nya nu är uppgifter om att svenska politiker och tjänstemän har avlyssnats, enligt Hultqvist. Han säger att han inte vet vilka som har avlyssnats. Inte heller om han själv har utsatts.

– Det här var 2012 till 2014. Men det här är en principiell fråga, huvudfrågan är inte jag eller vem det gäller, det är om det har skett. Det är det som är det viktiga.

Norges statsminister Erna Solberg har talat med Danmarks dito Mette Frederiksen. Dessutom har hon kallat upp USA:s ambassadör för ett samtal.

– Jag är nöjd med att amerikanerna gör klart att de ändrade praxis 2014 när det gäller övervakning av allierade och att de vill samarbeta med oss och andra för att klargöra vad som har hänt. Vi har i dag kallat upp USA:s ambassadör i Oslo för att följa upp denna inbjudan, säger Solberg till nyhetsbyrån NTB.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV