Radar · Morgonkollen

Lapid: Vi ska tjäna alla Israels medborgare

Oppositionsledaren i Israel, Yair Lapid, har fått ihop ett regeringsunderlag.

Det är en brokig skara av åtta partier som, om deras regeringsunderlag godkänns av parlamentet, ska försöka styra Israel.

Högernationalister, islamister och socialdemokrater samlas nu under samma regeringsparaply.

Tidningen The Jerusalem Post skriver på ledarplats att svårigheterna för den nya regering bara har börjat, men att koalitionen ”har en verklig chans att förändra Israel till det bättre”, efter tolv år under Benjamin Netanyahus styre.

”Jag lovar att den här regeringen kommer att tjäna alla israeliska medborgare, både de som röstade för den och de som inte gjorde det,” skriver oppositionsledaren och den tidigare journalisten och tv-ankaret, Yair Lapid, på Facebook.

Han leder det största oppositionspartiet Yesh Atid (”Det finns en framtid”) som driver en sekulär mittenpolitik.

Strax innan tidsfristen löpte ut på onsdagskvällen meddelande han att den spretiga oppositionen i Israel hade lyckats få ihop ett regeringsunderlag – och att den sittande premiärministern Netanyahus dagar därmed ser ut att vara räknade.

Parlamentet måste godkänna

Det väntas dock ta minst en vecka innan de 120 ledamöterna i Israels parlament knesset röstar för att godkänna, eller förkasta, den nya regeringen.

Om den godkänns blir partiet Yaminas ledare, högernationalisten och techmiljonären Naftali Bennett, premiärminister de första två åren, innan Lapid tar över.

– Med guds hjälp kommer vi att tillsammans göra det som är bra för Israel och vi kommer att få Israel på rätt spår igen, sade Bennett till Israels president Reuven Rivlin, efter det att Lapid informerat Rivlin om deras koalition.

"Hoppingivande natt"

Med i regeringsunderlaget finns också politikern Benny Gantz med sitt Blåvita-mittenparti. Han var tidigare premiärminister Benjamin Netanyahus rival, men är nu försvarsminister i den sittande regeringen.

”En hoppingivande natt”, twittrar han, på väg mot Washington för att i sin roll som försvarsminister träffa bland annat USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Alliansen inkluderar också bland annat islamistiska Raam, mitten-höger nationalistiska Israel Beiteinu och socialdemokratiska Labor.

Fram tills att den brokiga nya regering svärs in väntas dock den sittande premiärministern Benjamin Netanyahu att göra allt för att locka över parlamentsledamöter till sin sida.
– Han kommer att kämpa in i kaklet. Det återstår att se om han har fler ess i rockärmen, säger Anders Persson, forskar om Israel och Palestina vid Linnéuniversitetet, till TT.

Om det nya regeringsalternativet inte godkänns av parlamentet riskerar Israel att ställas inför sitt femte parlamentsval på lite drygt två år.

TT

Fakta: Brokig maktkamp

• Benjamin Netanyahu, född 21 oktober 1949 och ledare för partiet Likud, har varit premiärminister i två omgångar, men i sammanlagt sju regeringsbildningar.
• Första gången var Netanyahu premiärminister från 18 juni 1996 till 6 juli 1999.
• Netanyahu blev åter premiärminister 31 mars 2009.
• Vid valet 17 maj 2020 kunde han förbli vid makten i samarbete och stöd av åtta partier och allianser.
• Vid det senaste valet den 23 mars i år fick Likud 30 av parlamentet knessets 120 platser. Partiet tappade 7 platser.
• Partiet Yesh Atid, med partiledare Yair Lapid, fick 17 platser och blev därmed Israels andra största parti.
Sammanlagt 13 partier och konstellationer fick platser i knesset vid senaste valet.
• Benjamin Netanyahu är misstänkt för bland annat mutbrott, bedrägeri och trolöshetsbrott, och står åtalad i flera fall. En första rättegång inleddes i maj 2020, men det kan ta år innan dom faller.
Källor: The Economist, NE

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV