Radar · Integritet

Användningen av spotthuvor ökar inom kriminalvården

Enligt Kriminalvården används spotthuva primärt när intagna transporteras till sjukvård, domstol eller anstalter.

Fler intagna inom kriminalvården försågs med så kallad spotthuva 2020 än tidigare år. 2020 registrerades användande av spotthuvor i 44 fall och även i år pekar kurvan uppåt, till den 15 april har tvångsmedlet använts i 15 fall. Det rapporterar Publikt.

Kriminalvården skriver enligt medlemstidningen Publikt: ”Huruvida ett ökat antal inrapporterade tillfällen beror på en verklig ökning eller den kan hänföras till en bättre följsamhet till den rutin som finns har inte gått att utreda”.

Enligt Kriminalvårdens egen statistik användes spotthuvor mellan 24 och 30 tillfällen per år från 2016 till 2019.

Tidigare i år hade hade Justitieombudsmannen, JO, synpunkter på att en intagen i ett häkte försågs med spotthuva och begärde att Kriminalvården redogjorde för sina rutiner kring spotthuvor. JO skrev då att det kan finnas anledning till att förse klienter med spotthuva, men att det är integritetskänsligt och en inskränkning av den intagnes fri- och rättigheter, rapporterade Publikt.

I sitt svar till JO uppger Kriminalvården att enligt samtliga regioner används spotthuvor ”sällan eller mycket sällan”.

”Spotthuva används restriktivt och först när en klient tydligt hotar att spotta eller på annat sätt visar avsikt att spotta eller faktiskt spottar på personal”, skriver myndigheten.

Men Kriminalvården anger vidare att finns en ”långvarig historik” av att den intagne spottar mot personal kan intagna förses med spotthuva i förebyggande syfte.

Spotthuva

En spotthuva är ett tvångsmedel i form av en huva som träs över huvudet med syfte att förhindra personen från att spotta.
Kritiker argumenterar att spotthuvor bryter mot riktlinjer för mänskliga rättigheter och kallar tvångsmedlet primitivt medan förespråkare menar att spotthuvor skyddar personal från att exponeras för infektioner som hepatit.
Källa: Wikipedia

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV