Radar · Utrikes

Trump: Hitta röster för att omkullkasta valet

President Donald Trump har i ett samtal med Georgias delstatsminister vädjat om att "hitta" röster i syfte att omkullkasta valet.

USA:s president Donald Trump har i ett telefonsamtal uppmanat Georgias delstatsminister att ”hitta” tillräckligt med röster för att omkullkasta presidentvalet och ge Trump segern delstaten, rapporterar The Washington Post.

I ett inspelat, en timme långt samtal, hörs Trump omväxlande smickra, vädja till och även hota Brad Raffensperger med rättsliga åtgärder i syfte att få honom att presentera ett nytt valresultat.

– Det är ingenting fel med att säga, du vet, hm, att ni har gjort en omräkning, säger Trump bland annat enligt The Washington Post.

Georgia är en av flera så kallade vågmästarstater där en tidigare republikansk övervikt vändes till den tillträdande presidenten, demokraten Joe Bidens fördel i novembervalet.

– Du tar en stor risk, säger Trump i telefonsamtalet sedan Raffensberger vidhållit att valet gått rättvist till.

– Herr president, din utmaning är att den data du har är fel, säger delstatsministern i samtalet.

Brad Raffensberger och hans jurist påpekar för Trump att han lutar sig mot konspirationsteorier som inte stämmer, och att Bidens seger med 11 779 röster är korrekt.

– Allt jag vill göra är det här. Jag vill bara hitta 11 780 röster, vilket är en mer än vad vi har. För vi vann delstaten, hörs Trump säga under samtalet.

Vita huset har ännu inte kommenterat The Washington Posts uppgifter.