Radar · Integritet

Rasism inom baletten: blev tillsagd att använda vitt smink

Förlegade tankar kring svart och vitt verkar finnas kvar på sina håll i ballettvärlden.

Nekad att bära en vit slöja, tillsagd att använda vitt smink. Som första kvinnliga svarta dansare i Berlins balettkompani har hon mött en hel del rasism. Det berättar Chloé Lopes Gomes nu om för BBC.

Hon blev glad och stolt över att få en plats i Berlins balettkompani, Staatsballett, men hade hoppats på att hennes hudfärg inte skulle vara det som skapade uppmärksamhet. Men så blev det inte riktigt. Nu berättar Chloé Lopes Gomes att hon var under överinseende av en balettmästarinna som vid flera tillfällen gjort rasistiska kommentarer och skämt.

– Hon sa att Staatsballett inte skulle anställa mig för att jag var svart, och den svarta kvinnan i Corps de ballet (ung. balettkåren) är något som inte är estetiskt, säger hon till BBC.

"Slöjan är vit och du är svart"

En annan händelse som chockade henne var när balettmästarinnan skulle ge ut vita slöjor som dansarna skulle sätta på sina huvuden.

– När det blev min tur sa hon till mig ”jag kommer inte ge den till dig för slöjan är vit och du är svart” och så skrattade hon mig i ansiktet. Just då kände jag mig förödmjukad, men framförallt chockad att hon inte var rädd för att bli sanktionerad, berättar hon för tv-kanalen.

Hon blev också tillsagd att använda vitt smink för att ”passa in bättre” med de andra dansarna, något som hon menar är som att säga till en svart person att ge upp sin identitet. Hon har valt att berätta om sina upplevelser i förhoppning om att kunna förändra attityderna framöver.

– Jag vill inte att en liten svart tjej ska tänka att det här jobbet inte är för henne för att hon har ”fel hudfärg”.

Efter Chloé Lopes Gomes berättelse har Staatsballett nu inlett en utredning kring rasism och diskriminering i företaget. Hon har fått stöttning från flera kollegor med mixat ursprung, som uppgett att hon inte är ensam.