Radar · Utrikes

Norge stänger ned på nytt

Norges statsminister Erna Solberg.

Smittan får Norge att ännu en gång stänga ned. De nya restriktionerna innebär bland annat att max fem personer får träffas vid privata sammankomster utanför hemmet samt att alkoholservering förbjuds.

Julhelgen har varit förödande för den norska smittspridningen – i över 40 kommuner ökar nu smittan rapporterar norska NRK.

– Coronaviruset tog inte julledigt och vi ser flera saker som tyder på att smittan är på väg upp, säger Norges statsminister Erna Solberg under en presskonferens där åtgärderna presenteras.

Som en konsekvens har regeringen nu fattat beslut om att införa mycket strikta restriktioner från och med måndag, liknande de som landet införde under våren.

– Vi kan inte låta situationen gå oss ur händerna, vi måste ta krafttag nu, fortsätter statsministern.

Distansundervisning

Åtgärderna kommer bland annat innebära ett förbud mot privata sammankomster utanför hemmet med över fem personer samt ett påbud om att maximalt tio personer bör vistas på inomhusarrangemang samtidigt.

Högskolor och universitet rekommenderas därtill övergå till distansundervisning. Alla som har möjligheten rekommenderas även att arbeta hemifrån.

Utöver detta kommer försäljning av alkohol tillfälligt förbjudas på barer och restauranger, och butiker rekommenderas att endast släppa in ett begränsat antal personer samtidigt.

Två veckor

Åtgärderna förväntas gälla i minst två veckors tid.

– Vi hoppas att åtgärderna kommer att räcka för att undvika ännu en smittvåg. Och vi ser en ljusning i och med vaccinerna som nu tagits fram. Jag hoppas att alla hjälper till så att vi kan ta oss igenom det här, säger Erna Solberg.

Totalt har strax över 50 000 fall av smittan upptäckts i Norge och strax över 400 smittade har avlidit, enligt det amerikanska Johns Hopkins-universitetet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV