Radar · Migration

Migranter från Lipalägret ska flyttas – trots lokala protester

Efter 24 timmars väntan i omflyttningsbussar fick migranterna återvända till det nedstängda Lipalägret i onsdags, efter att lokala protester gjort att omflyttningsplanerna inte gått att genomföra.

De migranter som dröjt sig kvar kring det brandhärjade flyktinglägret Lipa i Bosnien efter att det stängdes dagen innan julafton kommer nu att få flytta. Destinationen blir det sedan en tid stängda Biralägret i den närliggande staden Bihac. Det har Bosniska regeringen beslutat – trots lokala protester.

Omkring 1000 migranter har stannat kvar i området kring flyktinglägret Lipa, som dagen innan julafton eldhärjades precis efter att det stängts. Lägret fick innan dess omfattande kritik för att inte vara vinterrustat och för brist på såväl el som rinnande vatten. Därför valde FN:s flyktinorgan IOM att stänga lägret efter upprepade uppmaningar till lokalpolitikerna på förbättringar.

Men något alternativt boende har hittills inte ordnats av myndigheterna, och många av de som bodde i lägret har stannat kvar i området.

Många kvar under knappa förhållanden

En del av flyktingarna har lämnat området för att bege sig mot Sarajevo eller Bihac, men situationen uppges vara tuff för de som stannat kvar, med knappa förhållanden och dåligt väder, uppger Balkan insight. Personal från Röda korsets lokalavdelningar ska finnas på plats för att hjälpa till med varm mat och kläder.

Olika försök till att lösa boendesituationen för de som är kvar har gjorts. En av planerna var att flytta dem till baracker i staden Bradina, 320 kilometer från Lipalägret. Men efter 24 timmar i omflyttningsbussar fick migranterna vända tillbaka, på grund av protester från lokalbefolkningen och de lokala myndigheterna.

Lokala myndigheter inte med på beslutet

Men i torsdags meddelade Bosniens regering att migranterna ska flyttas till Biralägret i staden Bihac, som stängdes i oktober i år. Beslutet kom trots att lokalbefolkningen protesterat utanför Biralägret dagligen de senaste månaderna. Inte heller de lokala myndigheterna har gått med på beslutet.

Peter Van der Auweraert, Bosnienchef för IOM som drivit lägret, uppger till New York Times att han inte tror att beslutet kommer att genomföras snart, på grund av den lokala oppositionen.

– Dussintals människor protesterar tillsammans med borgmästarna i två städer som säger att de inte vill ta emot invandrare, och som ett resultat så böjer sig staten, vars mandat är att flytta dessa migranter, för trycket och beslutar att inte flytta, säger han och tillägger:

– Men dessa migranter och flyktingar är i stort behov av livräddande humanitärt bistånd.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV