Radar · Utrikes

Lovande utsikter för malariavaccin från Oxford– går in i sista testfasen

En mygga av sorten Anopheles Stephensi på människohud.

Det forskarteam från Oxford som tagit fram ett av vaccinen mot covid-19 är nu på gång att börja testa ett malariavaccin i den sista testfasen på människor. Hittills ser testerna lovande ut.

– Många fler människor kommer att dö i Afrika i år av malaria än av Covid. Jag menar inte dubbelt så många, utan förmodligen tio gånger fler, säger Adrian Hill, chef för Jennerinstitutet vid Oxford universitet, i en intervju i The Times.

Han berättade att vaccinet under 2021 kommer att testas på 4800 barn i Burkina Faso, Kenya, Tanzania och Mali och att testerna under fas två har visat goda resultat.

Om de kommande testerna ger bra resultat beräknas ett vaccin finnas på marknaden under 2024. Det kommer dessutom att finnas i mycket stora mängder och till ett lågt pris.

Drygt 400 000 personer dör i malaria varje år. 94 procent av fallen sker i Afrika och två tredjedelar av de som drabbas är barn under fem år, visar statistik från WHO. Forskningen för att få fram vaccin har pågått under många decennier. Än så länge finns dock bara vaccin med omkring 30 procents skydd. Ett vaccin med högre skyddseffekt skulle därför vara ett stort genombrott.