Radar · Utrikes

Ytterligare en person hittad död i Gjerdrum

Räddningsarbetet fortsätter på lördagen med dagsljuset.

Ytterligare en person har hittats död i rasmassorna efter jordskredet i Ask i norska Gjerdrum under lördagen. Totalt har två personer hittats döda.

– Vi har upptäckt en avliden person. Jag kan inte säga någonting mer om detaljerna om personen, säger Roy Alkvist, insatsledare vid polisen, under en presskonferens på lördagseftermiddagen.

Personen hittades mindre än 100 meter in i skredområdet, efter att räddningsarbetarna arbetat med en sannolikhetsberäkning kring var chansen skulle vara störst att hitta någon vid liv.

Totalt har två personer nu hittats döda. Åtta personer saknas fortfarande och enligt polisen har de fortsatt hopp om att hitta överlevande.

– Naturkrafterna och tiden är inte på vår sida, säger Ida Melbo Øystese vid norska polisen på en presskonferens vid lunch, men tillägger:

– Vi har sett områden där det kan finnas luftfickor, det är där vi prioriterar vårt arbete nu.

"Ostabilt"

Räddningsinsatsen har varit på paus under natten, då området i stället sökts av med drönare och värmekameror. Arbetet på plats i kratern anses vara för farligt att utföra i mörker, då räddningspersonalen behöver hålla koll på skredkanten där nya ras kan inträffa.

Men så fort det ljusnade under lördagen påbörjades insatsen igen.

– Räddningsaktionen pågår för fullt, säger Roy Alkvist.

Räddningsarbetet försvåras av alla försiktighetsåtgärder som måste vidtas i kratern.

– Det är så pass ostabilt att vi inte kan jobba så fort vi vill, säger Ida Melbo Øystese.

–Vi kommer fortsätta leta så länge som det är möjligt, säger Roy Alkvist.

"Unikt skred"

Nya mindre ras har fortsatt ske vid skredkanten under natten, berättade Toril Hofshagen vid Norges vatten- och energimyndighet (NVE) under en presskonferens i morse.

– Det är ett helt unikt skred i Norge. Något med denna dimension har inte skett sedan 1893 i Norge.

– Det finns än så länge inget behov av nya evakueringar.

Enligt Hofshagen finns det inget annat område i Norge där man behöver vara orolig för något liknande.

Svensk insats avslutad

Bjørn Nuland, sjukvårdsansvarig insatsledare, konstaterade under fredagen att ju längre tiden går desto mindre blir chanserna att hitta överlevande i raset. Samtidigt säger han att den medicinska gruppen på plats fortfarande har anledning att tro att det kan finnas överlevande.

– Det finns exempel på att djur räddats levande efter lång tid. Det kan finnas luftfickor i rasmassorna. Vi arbetar för att rädda liv tills hoppet är ute, säger han till VG.

Den svenska räddningsgrupp som funnits med vid sökandet har avslutat sin insats efter de blivit avlösta av en norsk grupp.

Omkring 1 000 personer är evakuerade och fler än 30 hus har förstörts i raset.