Radar · Inrikes

Elva fall av nya virusvarianten upptäckta

Folkhälsomyndigheten rekommenderar fortsatt att resenärer från Storbritannien och Sydafrika testar sig vid ankomst till Sverige, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog, under lördagens digitala pressträff.

Regionerna i Sverige har hittat totalt elva fall av den nya virusvarianten som först upptäcktes i Storbritannien, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Utöver de elva fallen har också ett fall av en ny virusvariant från Sydafrika upptäckts. De nya fallen har hittats i flera olika regioner i Sverige.

– De har alla hittats i den utökade övervakning vi har på plats, där det också görs en snabb analys av viruset för att klargöra om det är den nya stammen eller inte. De har alla koppling till resor till Sydafrika eller Storbritannien, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på en myndighetsgemensam presskonferens.

Rekommenderar fortsatt testning

Flera av fallen hittades inte vid testning i samband med inresan, utan flera dagar efter ankomsten. Därför betonar Folkhälsomyndigheten vikten av att testa sig både vid ankomsten och fem dagar senare.

– Vi rekommenderar fortsatt resenärer från Storbritannien eller Sydafrika att komma och testa sig så fort som möjligt, hålla sig isolerade i en vecka, och testa sig igen på dag fem. Det gäller även andra i hushållet, säger Anders Tegnell.

Totalt har 4 055 personer med covid-19 vårdats på IVA till och med den 29 december. Samtidigt har 11 nya dödsfall rapporterats, vilket gör att den totala dödssiffran för Sverige är 8727 personer, till och med den 29 december.

– Vi vet att vi har en omfattande fördröjning i rapportering. Vi får räkna med ett fortsatt svårt läge och en omfattande smittspridning, säger Anders Tegnell, som också varnar för fortsatt höga dödssiffror de kommande veckorna.

Nya krislägesavtal

Enligt Socialstyrelsen rapporterar några regioner om en bättre situation i vården nu än under mellandagarna.

– De har utökat sin sjukvårdskapacitet och samverkan har blivit mer kraftfull. Det innebär inte att trycket från covid-19 har minskat, säger Thomas Lindén, avdelningschef, Socialstyrelsen.

Han uppger också att två ytterligare regioner har infört krislägesavtal för att klara situationen, och att 350 personer nu är inlagda på IVA med covid-19. Totalt finns 166 lediga IVA-platser.

Enligt Socialstyrelsen har antalet smittade med covid-19 på äldreboenden minskat.

– Men det är fortfarande ett betydande antal, säger Thomas Lindén.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV