Glöd · Debatt

Utse Schlyter till försvarets miljöchef

Carl Schlyter var med och startade partiet Vändpunkt efter att ha lämnat Miljöpartiet.

DEBATT Det är dags att utse Carl Schlyter till försvarets miljöchef. Försvarsmakten skjuter sig själva i foten, när de med en åsnas envishet vägrar att sanera flygplatsen i Karlsborg från PFAS.

Vi som nu vill rädda Vättern, måste försvara oss mot försvaret. En paradox, som är dagens sanning. Axamo flygplats är nu befriad från PFAS, genom att de gjort en sanering. Det som är möjligt i Jönköping är tydligen omöjligt i Karlsborg. Det måste vi ändra på.

Miljöarbetet inom Försvarsmakten måste nu uppgraderas. Det handlar att prioritera i försvarets budget. Nu när försvaret ska få en större ekonomisk kostym , så ökar möjligheterna till detta.

Börja med att utse en ny miljöchef hos Försvarsmakten. Carl Schlyter vore kanonbra! Förutom att han skulle kunna åstadkomma konkreta förändringar i försvarets miljöarbete, så skulle han bli en röst från deras sida och skjuta skarpt i debatten och inbjuda till samtal om hur vi bygger ett försvar med mer fokus på miljö.

Försvaret är vi – inte ni. Vättern handlar också om vi. Försvaret måste sluta med att vara tysta som en mus, så fort det bränner till i debatten. Ska vi få ett mer miljövänligt försvar, så måste folkbildningens redskap gälla: dialog, där vi – medborgarna –  får vara med i samtalet.

Ett starkt försvar bygger vi underifrån. Därför förordar jag nu folkbildaren och miljökämpen Schlyter som miljöchef hos försvaret.