Glöd · Ledare

Sluta hetsa om vaccinet

Om hanteringen av pandemin var 2020:s mest uttjatade diskussion så tyder det mesta på att vaccineringen kommer bli det 2021.

2020 blev var och varannan epidemiolog och visste bäst hur pandemin skulle hanteras. Inte sällan med en konspirationsteori som förklaring till varför den inte hanterades just så. Det spelade liksom ingen roll om man tillhörde lägret som tyckte att nedstängningen var överdriven eller att vi stängde ner samhället för lite. Båda sidorna kunde förklara det med globala konspirationer som syftade till att de med den ekonomiska och politiska makten skulle få ytterligare kontroll över oss.

Vaccinationsdebatten har redan i mångt och mycket blivit än värre än den om pandemin 2020. Inte minst från vaccinmotståndare som öser ut den ena galnare teorin än den andra om vaccinerna. Oftast är de samma personer som är övertygade om att covid inte finns eller inte alls är farligt som nu är livrädda för vaccinet. I den gruppen är det uteslutet att vaccinera sig och de sprider sitt budskap intensivt på diverse suspekta sajter. Det är minst sagt tröttsamt och det är fullt begripligt att många reagerar och vill slå tillbaka mot det.

Problemet är bara att motreaktionerna ofta är nästan lika orimliga. Ulf Kristersson vill till exempel dra igång en statlig övertalningskampanj nu, för att få alla att vaccinera sig. Andra vill införa så kallade vaccinpass som ska ge tillträde till aktiviteter som de som inte har vaccinerat sig ska stängas ute från. I vissa länder diskuteras till och med vaccintvång.

Förutom att alla sådana åtgärder riskera att spä på konspirationsteorier och motstånd är det ett absurt fokus när mer än 99 procent av världens befolkning inte ens har fått möjlighet att vaccinera sig.

Varför ska vi hålla på att hetsa och jaga folk som inte vill vaccinera sig samtidigt som endast 3 promille i Sverige hittills har kunnat få båda doserna? Och då är ändå Sverige ett av de mest vaccinerade länderna i världen. Varför ska vi hålla på att jaga folk som inte vill vaccinera sig samtidigt som vi tillsammans med resten av den rika världen roffar åt oss så mycket vaccin att andra kommer få vänta flera år innan alla invånare kan vaccineras? Något som kommer drabba dom oerhört hårt men även riskerar att slå tillbaka på oss genom att nya mutationer som vaccinet inte hjälper mot utvecklas.

Visst är vaccinering inte bara en fråga om kroppsuveränitet, utan även om solidaritet. Men den solidaritet som bör prioriteras nu är den som ger alla, globalt, som vill och har störst behov, möjlighet att få vaccinet. Om smittspridningen är ett fortsatt problem den dag som alla globalt som vill har fått vaccinera sig, då kan vi börja diskutera hur vi ska få de återstående att vara solidariska. Men fram tills dess, låt dom som tror att vaccinet förändrar dna eller innehåller ett microchip från Bill Gates avstå. Låt istället de doserna gå till länder som i dag inte fått några alls.

Filmen More of everything klär av myterna om svenskt skogsbruk, se den.

Svenskt skogsbruks ofattbart stora klimatutsläpp.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV