Radar · Arbetskritik

Orterna som blivit ett hot mot arbetsmiljön för SJ

SJ överväger att sluta stanna på en ort sedan personal på regionaltåg i Mälardalen och Bergslagen utsatts för hot och våld.

SJ kräver att polisen vidtar åtgärder efter att personalen på regionaltågen i Mälardalen och Bergslagen fått utstå hot och våld. Det hela har pågått i flera månader och nu meddelar SJ att man överväger att till och med sluta stanna vid en ort.

”Bland det allvarligaste vi sett under senare år”. Så uttrycker sig Jan Kyrk, affärschef på SJ i en intervju med Sekotidningen, med anledning av flera händelser som inträffat i Kumla och Hallsberg de senaste månaderna.

SJ:s personal har där, vid upprepade tillfällen, fått ta emot hot, spott och sparkar, framförallt från personer som inte har betalat för sin resa. Rena mordhot ska ha förekommit och vid ett tillfälle kastades ett bombliknande föremål in i ett tåg. Tåget fick då tömmas på passagerare innan man kunde konstatera att det inte var någon bomb. Enligt lokala medier ska tåg också ha beskjutits, rapporterar Sekotidningen.

Skyddsombuden på SJ har meddelat att om oroligheterna inte upphör så kommer man lägga skyddsstopp, en nödåtgärd som innebär att arbetet avbryts om man bedömer att det finns en fara för arbetstagarens liv eller hälsa.

Enligt Sekotidningen överväger SJ att inte stanna till i Kumla om inte polisen agerar.

– Det här är inte ett problem som SJ kan lösa, utan det är ett samhällsproblem, så vi behöver hjälp. Polisen har vidtagit åtgärder men det räcker inte, säger Jan Kyrk till Sekotidningen.

Polisen har meddelat att de ska öka sin närvaro men säger samtidigt att det behövs fler polisanmälningar för att de ska agera ytterligare.

– Det finns polisanmälningar, men vi menar att problemet inte kan vänta på en lösning till dess att det är tillräckligt många anmälningar. Det är inte alla som vill anmäla, säger Jan Kyrk.

Varför situationen eskalerat i just Kumla och Hallsberg är oklart.