Radar · Migration

”Förolämpning” att kalla flyktinglägret på Lesbos ”vinteranpassat”

Arkivbild från Kara Tepe-lägret i oktober, precis efter att det översvämmats på grund av ett regnoväder.

Det tillfälliga flyktinglägret Kara Tepe på Lesbos är ”i stort sett” vinteranpassat, sade Greklands migrationsminister i en intervju. Men det är långt ifrån verkligheten, menar flera kritiska röster.

– Vi uppfyller nu kraven, till exempel när det gäller att tillhandahålla toaletter och duschar, sade Greklands migrationsminister Notis Mitarakis till tyska tidningen Zeit Online.

Han menade också att lägret i stort sett vinteranpassats. Men det uttalandet har kritiserats för att inte stämma överens med verkligheten. Läkare utan gränser twittrar en bild på boenden i lägret som försöker skopa bort vatten från en översvämmad del av lägret och skriver ”detta är bara en förolämpning mot tusentals människor som bor där och i andra avskyvärda läger på de grekiska öarna”.

Läkare utan gränsers tweet om Greklands migrationsministers uttalande kring att Kara Tepe-lägret skulle vara vinteranpasasat: "Det är en förolämpning mot de personer som bor där"
Läkare utan gränsers tweet om Greklands migrationsministers uttalande kring att Kara Tepe-lägret skulle vara vinteranpasasat: "Det är en förolämpning mot de personer som bor där".

Till sajten Infomigrants uppger några boende i lägret att det stämmer att de fått fler toaletter och att det nu installerats duschar som för första gången har varmt vatten. Men toaletterna uppges vara ”mycket, mycket smutsiga” och man har forfarande problem med regnvatten som översvämmar lägret på grund av dålig dränering på platsen.

Många flyktingar fick flytta till det tillfälliga lägret efter branden i Morialägret i september förra året. Några togs emot av andra EU-länder eller flyttades över till fastlandet, men tusentals är kvar på Lesbos. Infomigrant uppger att omkring 15 000 flyktingar just nu befinner sig runtom på de Egeiska öarna.