Radar · Politik

Trots nederlaget – MP röstar för ny skogslag

Miljöpartiets språkrör Per Bolund under en pressträff efter budgetomröstningen i riksdagen i förra veckan.

Miljöpartiet kommer att rösta för propositionen om stärkt äganderätt för skogsägare. Samtidigt kräver partiet mer pengar till skydd av skog i en ändringsbudget.

Budgetnederlaget slog hårt mot Miljöpartiet.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vann över regeringens alternativ och därmed slopades drygt två miljarder kronor om året till skydd av fjällnära skog.

Pengarna var en ersättning till skogsägare som nekas avverkning för skog i fjällområden.

Detta var en viktig fråga för MP när man förhandlade om skog och strandskydd med Centerpartiet för att få stöd för en socialdemokratisk statsminister. C vill stärka äganderätten för skogsägare och MP vill balansera detta, bland annat med möjligheten till förstärkt ekonomisk kompensation.

Resultatet av förhandlingarna är en proposition som ligger på riksdagens bord. C och MP har dock olika bilder av överenskommelsen.

– Skogspropositionen har inget med MP:s tvåmiljarderssatsning att göra. Och det var tydligt i förhandlingarna. Miljöpartiet bör ta sig samman och leverera på det de har lovat, sade Centerledaren Annie Lööf till TT i förra veckan.

"Yrkar bifall"

Nu meddelar Miljöpartiet att man kommer att rösta för propositionen – trots att regeringens budget föll.

”Miljöpartiet yrkar bifall till propositionen men vill göra följande kompletteringar”, skriver språkröret Per Bolund och 15 andra MP-ledamöter i en följdmotion.

Partiet, som nu sitter i opposition, vill se en ändringsbudget där pengarna som M, KD och SD slopade läggs fram. Samtidigt efterfrågas en ”grönare” skogsvårdslag och en utredning om nuvarande lag, samt en förstärkning av Skogsstyrelsens tillsynsarbete och arbetet med hyggesfritt skogsbruk.

MP:s landsbygdspolitiska talesperson Maria Gardfjell vill dock i en intervju inte vara lika tydlig som i följdmotionen.

– Vi säger inte ja, vi lägger ett förslag till riksdagen om att det måste finansieras. Utöver det lägger vi ett antal andra förslag.

Gardfjell anser att om hela skogspropositionen och överenskommelsen med C ska genomföras så behövs pengarna. En lösning är en ändringsbudget från den nu enbart socialdemokratiska regeringen.

– Regeringen behöver lägga tillbaka medlen och få detta godkänt i riksdagen helt enkelt.

C: För mycket pengar

Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) svarar skriftligt: ”Vi står upp för skogspropositionen. Den innehåller bra politik för skogen och för fler gröna, klimatsmarta jobb i hela landet. Nu är det upp till riksdagspartierna att ta ställning till förslagen som förhandlats fram av S, C och MP.”

Hon nämner inget om en ändringsbudget.

Centerpartiet står fast vid sin hållning. De extra pengar som fanns för skydd av fjällnära skog hörde aldrig ihop med lagförslaget. I statsbudgeten finns också fortfarande medel, framhåller Peter Helander, C:s skogspolitiska talesperson.

Totalt handlar det om en ökning med 450 miljoner kronor under nästa år.
Anslaget för så kallad intrångsersättning till markägare som nekas tillstånd vid avverkning av fjällnära skog ökas med 410 miljoner, och för Skogsstyrelsens arbete med nekat avverkningstillstånd i fjällnära skog ökas anslaget med 40 miljoner.

Helander avvisar idén om en ändringsbudget.

– Det är för mycket pengar. Vi kan inte föreslå en proposition som ska stärka äganderätten och så lägga pengar på ett sätt som kringgår det.

Omröstningen om skogspropositionen väntas hållas under våren.