Energi

Mer julstämning och mindre hål i plånboken

Julgranspynt: Dela pinnar så att de bli olika långa, och fäst dem i fallande skala på en glasspinne så att det bildar formen av en gran.

Även om man försöker att inte överkonsumera kostar julen ofta mer än man har tänkt sig. Sparekonomen Arturo Arques och sparbloggaren Denice Fallsdalen tipsar om hur man kan hålla kostnaderna nere och julstämningen uppe.

Efter förra årets pandemijul är det många som längtar efter att träffas i större skala. Och när firandet växer, tenderar även kostnaderna att öka. För den som lever på en liten budget eller bara vill försöka undvika större utgifter kan det bli stressigt. Men med lite planering går det att ordna en mysig jul och ändå skona plånboken.

Arturo Arques, som är Swedbanks och sparbankernas privatekonom, menar att nyckeln till en högtid som inte gräver hål i kassan heter bra planering.

– Gör en budget i god tid. Skriv upp inkomster och förväntade utgifter. Det låter mossigt, men det funkar, säger han.

Han menar att vi ofta inte reflekterar över hur dyr julhelgen är förrän vi är mitt uppe i den. Den strategin kan leda till ovälkomna överraskningar.

– Det lönar sig att i förväg vara medveten om att julen kostar en hel del.

Han påminner också om att ta höjd även för andra utgifter som tenderar att dyka upp så här års. Som till exempel barnens luciafirande, med tillhörande inköp av lucialinnen och stjärngossestrutar. Och att inte glömma bort att efter julen kommer nyår – i sig en kostsam helg.

– Det viktiga är att skaffa sig koll. Vill man spendera lite extra denna jul, all respekt, men se till att ha täckning för det. Spara först, konsumera sedan. Och undvik att låna till konsumtion, säger han.

Poppa popcorn, trä upp på ett snöre, så får du en girlang att pryda granen med i stället för glitter
Poppa popcorn, trä upp på ett snöre, så får du en girlang att pryda granen med i stället för glitter. Foto: Shutterstock

Denice Fallsdalen driver bloggen Plånbokssmart där hon tipsar om hur man på olika sätt kan leva billigt. Hon har valt att röra sig bort från sådant som ska göras ”bara för att”.

– Man måste ifrågasätta vad som är viktigt, och framför allt våga fråga varandra hur man vill ha det i stället för att anta en massa saker. Om man började diskutera saken skulle det antagligen visa sig att man inte alls behöver ha alla sorters sill på julbordet, till exempel, säger hon.

I hennes familj får alla hjälpas åt med maten till det gemensamma firandet. Knytkalas är både mysigt och ett bra sätt att spara både pengar och energi.

– Då kan ju alla bidra med det de är bäst på. Jag, till exempel, bakar gärna bröd, medan min mamma kokar knäck, säger Denice Fallsdalen.

Dekorationer och pynt tillverkar de gärna själva – i den mån de vill ha något nytt. Och när de förra året flyttade till hus och behövde fler adventsljusstakar fyndade de sådana second hand.

Istället för att handla saker till adventskalendern eller köpa en traditionell kalender med luckor kan man hitta på roliga bus från ”tomtenissen”, tipsar Denice.

– Förra året ställde vi fram alla skor som en ”stig” från trappen till dörren och ett meddelande från nissen: ”Jag har lekt med era skor”. En annan gång hällde vi karamellfärg i mjölken.

Så drar du ner på kostnaderna

• Gör en julbudget i god tid, och håll dig till den.

• Om möjligt, låt inte sista lönen innan jul ta hela smällen, utan sprid ut inköpen om utrymme finns.

• Låt var och en bidra med något att äta eller dricka. Det sparar både pengar och arbete.

• Planera matinköpen noga och handla där du vet att priserna är lägre.

• Prata tidigt om julklappar. Bestäm hur mycket de får kosta, eller avgränsa vilka som ska få julklappar, till exempel enbart barnen.

• Ska du resa? Boka så tidigt som möjligt och gör prisjämförelser.

• Ta inte dyra konsumtionslån för att finansiera julen. Sänk ambitionsnivån i stället.

Källa: Arturo Arques, Swedbank

Denices jultips

• Mat: Bestäm vad som är nödvändigt att ha med på julbordet och inte.

• Adventskalender: I stället för en traditionell köpekalender kan du låta en ”nisse” ordna små upptåg som barnen får upptäcka varje morgon.

• Dekorationer: Fynda second hand i stället för att köpa nytt. Ta in kottar och kvistar som du hittar på marken och tillverka eget pynt av det.

• Julgranspynt: Dela pinnar så att de bli olika långa, och fäst dem i fallande skala på en glasspinne så att det bildar formen av en gran. Pynta med exempelvis pärlor. Poppa popcorn, trä upp på ett snöre, så får du en girlang att pryda granen med i stället för glitter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV