Glöd · Ledare

Låt bensinrabatten brinna inne

Det har gått ungefär en vecka sedan Centern släppte igenom den blåbruna rambudgeten och en regering har både avgått och en annan tillträtt sen dess. Miljöpartiet valde att hoppa av, och det finns goda argument för att stå utanför regeringen i det läge Miljöpartiet är i i dag. Men oavsett om man är i regeringen eller utanför behöver man hantera att det är en gräslig budget som vann i kammaren.

Det finns flera mycket olyckliga delar i budgeten som vann. Man fortsätter vidga klyftan mellan rik och fattig genom att införa ytterligare ett jobbskatteavdrag, man yttrar att inriktningen för migrationspolitiska reformer efter valet ska syfta till att lägga oss på absolut miniminivå när det gäller flyktingmottagande och man beslutade att man ska sänka bensin- och dieselskatten med 50 öre.

De här tre områdena behöver hanteras separat från varandra. Centerpartiet tycker med all sannolikhet att det första, med det höjda jobbskatteavdraget, är en bra ide. Det ligger i linje med den politik de velat föra åtminstone de senaste 15 åren. Att förstå det demokratiska underlaget i riksdagen i migrationsfrågan är omöjligt, Socialdemokraterna har agerat vindflöjel i frågan sen evigheter tillbaka. Men helt klart är att den finanspolitiska inriktningen kan ändras, om det blåser åt rätt håll när Socialdemokraterna ska bestämma sig.

Kvar står frågan om bensinpriset. Det som måste vara så mycket högre, men som man nu får för sig att sänka. Det är uppenbart att man har Vänstern, Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet emot sig i frågan. Man har alltså majoriteten mot sig. Om partierna bara tar sitt förnuft till fånga kommer skattesänkningen slopas. Miljöpartiet har valt att väcka frågan om ett utskottsinitiativ som ändrar i rambudgeten i efterhand. Hade man föreslagit en skattesänkning hade det inte varit möjligt, men eftersom det stärker finanserna är det inga problem. Det är redan utrett och testat.

Hade man i budgetprocessen tillåtits att luta sig mot hoppande majoriteter, om budgetbeslutet inte hade behövt tas i en klump, hade den här situationen aldrig behövt uppstå. Men situationen kan fortfarande räddas. Om partierna bara tar ansvar för att följa sin egen ideologi kommer skattesänkningen slopas. Centerpartiet, bollen är återigen er. Visa att ni tar åtminstone klimatet på allvar.

Miljöpartiets utskottsinitiativ.

Socialdemokraternas kulturminister pratar redan om att ”göra något åt” kultur om den ”leder till brott”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV