Radar · Utrikes

Förnuft eller känsla? Viktigt högerval i Paris

Valérie Pécresse är regional ledare i Paris-regionen Île-de-France och hoppas bli presidentkandidat för högerpartiet Republikanerna.

En första kvinna för att locka mitten eller en tuff röst för att ta från ytterkanten? När Frankrikes konservativa nu utser presidentkandidat kan resultatet komma att avgöra hela valet.

Förnuftet säger Valérie Pécresse – traditionell högerpolitiker med starkt stöd från näringslivet och uppbackad av merparten av sina tidigare konkurrenter.
Känslan säger Éric Ciotti – hårdför parlamentsledamot vars utmanande förslag tycks gå hem i opinionen.

Någon av dem kommer på lördagen att utses till presidentkandidat för Frankrikes stora konservativa parti, Republikanerna (LR). Och även om LR så här långt ligger en bra bit efter i alla opinionsmätningar kan valet av kandidat få stor betydelse för hur hela presidentvalet slutar.

Oro hos Macron

Pécresse, 54, är regional ledare i huvudstadsregionen Île-de-France sedan 2015, med erfarenhet som utbildnings- och budgetminister under Nicolas Sarkozys tid som president 2007-12.
– Jag tar med mig ett verkligt förändringsprogram för Frankrike kan inte förlora mer tid. Jag är den enda som kan besegra (sittande presidenten) Emmanuel Macron. Jag är en kvinna som vinner och agerar, sade hon till sina anhängare i torsdags efter att ha kvalat in som en av de två finalisterna i partiets digitala primärval.

Det har väckt en viss oro hos presidentens folk.

– Hon förkroppsligar en lugn liberal höger. Hon skapar inte splittring. Om man är macronist, men inte gillar (presidentpartiet) LREM så kan man enkelt tänka sig att rösta på Valérie Pécresse, säger en av presidentens ministrar anonymt till tidskriften Le Point.

Gillas av Zemmour

Éric Ciotti, 58, är rejält annorlunda. Han är parlamentsledamot sedan 2007 och har överraskat stort i LR:s primärval, där han i debatterna ställt sig långt ut till höger med löften om stoppad invandring och att skapa ett franskt Guantánamo för misstänkta terrorister.

”Ett hopp har vaknat om en nationell återhämtning och ett lugnat Frankrike, stolt över sina värderingar, sin historia och sin kultur”, skriver Ciotti själv i ett kampanjbrev.

Hans finalposition välkomnas av en av hans tänkbara framtida motståndare i valet, oberoende ytterhögerdebattören Éric Zemmour.

”Jag är glad, käre Éric, att våra idéer till så stor grad delas av LR-anhängarna”, skriver Zemmour på Twitter.

Etta eller tvåa?

Lördagens val får stor betydelse för hur kampanjandet kommer att se ut inför presidentvalet i april. Frågan är om LR direkt ska chansa på att besegra den klart opinionsledande Macron eller tills vidare bara sikta på att säkra en finalplats genom att besegra övriga kandidater i kampen om att bli tvåa i den första valomgången.

Med Pécresse kan LR få en kandidat som kan samla röster även i mitten – men som samtidigt riskerar att uppfattas som alltför lik den sittande presidenten, fast bara mer åt höger.

Med Ciotti kan röster i stället plockas från den starka ytterhögern – men med risk för att mitten och vänstern återigen sluter upp bakom Macron när det verkligen gäller.

Fakta: Republikanernas primärval

TT
Frankrikes dominerande konservativa parti heter sedan 2015 Republikanerna (Les Républicains, förkortat LR). Inför nästa års presidentval har partiet valt att låta medlemmarna rösta digitalt om vem som ska bli formell kandidat.
I den första omgången fanns fem kandidater, varifrån Éric Ciotti (med 25,6 procent av rösterna) och Valérie Pécresse (25,0) gick vidare till finalomgången.
Samtliga de tre utslagna – Michel Barnier (23,9), Xavier Bertrand (22,4) och Philippe Juvin (3,1) – har ställt sig bakom Pécresse i finalrundan, som pågår fram till klockan 14 på lördagen.