Radar · Integritet

Amnesty: “USA måste säkra rätten till abort”

En protest i Washington mot att USA:s Högsta domstol överväger att ändra på abortlagarna i landet, vilket skulle göra det möjligt för delstaterna att begränsa rätten till abort.

Abortlagarna i flera republikanska delstater kan komma att ändras om USA:s Högsta domstol går på delstaten Mississippis linje att förbjuda abort efter 15 veckors graviditet. Nu kritiserar Amnesty international domstolen för att inte värna kvinnors rättigheter.

Amnesty international varnar för att om abortlagarna ändras kan det påverka miljontals människor i 26 delstater, mestadels i Södern och Mellanvästern i USA. Detta om de republikanskt styrda delstaterna kommer att ändra sina lagar i linje med Mississippis, eller ännu striktare likt de som har införts i Texas, där en gräns om sex veckor gäller.

– Lagar och riktlinjer som begränsar människors tillgång till säker abort kränker kvinnors mänskliga rättigheter, samt deras rätt till självbestämmande, privatliv, säkerhet, jämställdhet, hälsa och rätt att inte behöva underkasta sig tortyr och farliga behandlingsmetoder. Alla bör vara fria att bestämma över sina egna kroppar och om de vill ha barn, säger Tarah Demant, chef för kön, sexualitet and identitet på Amnesty international USA, i ett pressmeddelande.

Tarah Demant uppmanar USA:s senat att omedelbart vidta åtgärder för att garantera rättigheten till abort i hela landet.

– Senaten måste genast ta steg till att säkra rättigheten till abort och anta lagen om skydd av kvinnors hälsa (Women’s health protection act). USA får inte backa i de globala framstegen för aborträttigheter och måste säkra tillgång till abort och full självbestämmande över den egna kroppen. Världen tittar på! säger Tarah Demant.

Banbrytande lag

I närmare femtio år har den prejudicerande domen Roe mot Wade styrt abortlagarna i USA och har i praktiken inneburit en rikstäckande rätt till abort i USA. Detta har varit en nagel i ögat hos många abortmotståndare, vilka ofta röstar republikanskt. Efter att Donald Trump under sin presidentperiod sett till att de tre konservativa domarna Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh och Amy Coney Barrett valdes in i Högsta domstolen, har många befarat att aborträtten skulle komma att ifrågasättas.

Högsta domstolen har valt att ta upp en restriktiv abortlag i Mississippi, som med få undantag förbjuder abort efter 15 veckor. Bara det att delstatslagen tas upp ses som anmärkningsvärt eftersom Högsta domstolen inte behandlar fall som inte kan ses som prejudicerande eller där inget nytt har tillkommit.

”Inget i konstitutionell text, struktur, historia eller tradition stödjer rätten till abort”, hävdar delstaten i en skrivelse till domstolen.

Omkullkasta "Roe mot Wade"

I onsdags började de muntliga framställningarna där de två sidorna ska lägga fram sina argument. Många bedömare har efter att ha lyssnat till framställningarna och domarnas frågeställningar gjort bedömningen att Högsta domstolen kan komma att överväga att omkullkasta Roe mot Wade från 1973, där man har rätt till abort fram till den tidpunkt då ett foster bedöms som livsdugligt.

Högsta domstolen ska också att ta ställning till invändningar mot den nya abortlagen i delstaten Texas, som förbjuder aborter efter sex veckor. Argument för och emot den lagen presenterades för en månad sedan, men domstolen har ännu inte fattat sitt beslut. Dock gäller det i det fallet för domstolen att ta ställning till rena rättsliga procedurfrågor kring den ovanligt utformade lagen.

Domstolens beslut väntas komma i slutet av juni 2022.

Läs mer:

Skarpt läge för aborträtten i USA

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV