Radar · Migration

Afghanistan: I vinter väntas den värsta hungerskrisen någonsin

14 miljoner barn i Afghanistan väntas gå hungriga i vinter, i vad som enligt Rädda barnen kommer bli den värsta hungerskrisen landet skådat.

I Afghanistan smyger sig vinterkylan sakta men säkert på. Nästan 800 000 barn i landet saknar tak över huvudet och i vinter väntas även den värsta hungerskris landet hittills skådat, enligt Rädda barnen. Fem miljoner afghanska barn lever idag på randen till svält.

Det har redan kommit fler rapporter än vanligt om att barn i Afghanistan har svultit ihjäl på grund av akut matbrist. Fem miljoner barn står på randen till svält i nuläget. I vinter fruktar Rädda barnen att kylan ska skörda flera liv. 1,6 miljoner afghaner lever i tillfälliga läger och bosättningar som akut har satts upp efter behov. Dessa bostäder kan bestå av fladdriga plasttak som fästs på pelare – utan någon som helst isolering mot väder och vind. Vintern i Afghanistan kan bjuda på temperaturer under noll, snö och regn.

Enligt Rädda barnen saknar 8,6 miljoner barn filtar och annat som kan värma dem. Tre miljoner barn bur i hushåll som saknar tillräckligt med värme för att värma upp till en inomhustemperatur där de inte riskerar att fara illa på grund av kylan.

27-åriga Narges, som egentligen heter någonting annat, bor i provinsen Kandahar och berättar för Rädda barnen om sin oro inför den kommande vintern. Hon och hennes man har sex barn.

– Jag är orolig för vintern som kommer: vi bor i ett gammalt tält och vi kommer inte kunna skydda oss själva från regnet i vinter. Jag har inte råd med tillräckligt mycket mat till mina barn och kan inte hålla dem varma. Jag är orolig för hur jag ska hålla mina barn skyddade från kylan, och orolig för hur vi ska klara oss. På natten blir barnen så kalla, men vi har inte råd att köpa trä för att värma upp tältet, säger Narges till Rädda barnen.

Rädda barnen har talat med fler familjer i samma situation. Flera nämner att pengarna inte räcker till för att köpa det som krävs för att skydda dem från kylan. Enligt en analys från i oktober i år som Rädda barnen gjorde om läget i Afghanistan inför årets vinter konstaterade organisationen att mer än 14 miljoner barn väntas gå hungriga i vinter, varav fem miljoner av dessa lever på gränsen till svält.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV