Energi

Undvik sommarplågorna

För att slippa flugor i köket gäller det att plocka bort alla matrester och att sätta lock på alla sopkärl.

Sommar i all ära. När solen gassar från en klarblå himmel kan både lägenheten, huset och den idylliska stugan förvandlas till en bastu – full av flugor.Här kommer tips på hur du hanterar bostadens sommarplågor.

Sommaren 2021 har bjudit på värme i överflöd – i alla fall på de flesta håll i landet. Efterlängtat av många – men sommarhetta kan också bli påfrestande. Det vet alla som har tillbringat svettiga nätter i en oisolerad sommarstuga eller vaknat i gryningen av surrande flugor.

Och även om det slår om och blir svalare kan det vara värt att lägga några knep på minnet. Beräkningar från bland annat SMHIs klimatforskningsenhet, Rossby Centre, visar att vi har mer extremt väder att vänta, med värmeböljor, stormar och skyfall som följd.

Så hur gör man för att undvika att det blir stekhett inomhus? Instinktivt vill man öppna alla fönster och vädra ut värmen. Men det fungerar inte – i värsta fall släpper du bara in den i stället.

– Bäst är att avskärma solen utvändigt. Att montera en markis som går att fälla ned helt över fönstret ger bäst effekt. Särskilt på fönster som ligger i söder och öster, säger Mats Östlund, som är VVS-expert på Svensk Byggtjänst.

För att avhjälpa en akut situation kan du stänga alla fönster när solen når ditt hus och behålla dem stängda under den varmaste delen av dagen. Dra ned rullgardiner och persienner eller dra för gardinerna.

Står du ändå inte ut kan du skapa ett korsdrag en stund eller investera i en fläkt. Placera en skål med is framför, det kyler luften.

– Ett annat smart tips är att sätta in ett myggfönster i ett fönster som vetter mot norr och låta det sitta i hela tiden. På så sätt får du in nattkyla som förhoppningsvis ackumuleras i huset – i alla fall under förmiddagen, säger Mats Östlund.

Ett öppet fönster skapar en skön bris genom huset
Ett öppet fönster skapar en skön bris genom huset. Foto: Thomas Sjölund.

Det kan låta bakvänt, men ett välisolerat hus står även emot höga temperaturer.

– Det tar längre tid för värmen att ta sig igenom en tjockare vägg, helt enkelt.
Vilken typ av hus man har spelar också in. Ett stenhus är svalare än ett trähus. Sten är så kompakt att det ger en värmetröghet som är en fördel på sommaren.

Men det finns också en mängd andra faktorer som påverkar hur varmt huset blir. Var det är placerat, om det finns träd som kan skugga, om alla byggnadsdelar är lika bra isolerade, hur stora fönstren är och vilka uppvärmnings- och ventilationssystem man har.

– Det är väl tveksamt om det är värt att köpa en AC-anläggning. För att den verkligen ska fungera krävs en större investering, plus att elkostnaden går upp, säger Mats Östlund.

Enligt Folkhälsomyndigheten bör temperaturen i en bostad inte överstiga 24 grader. Men under sommaren är toleransen högre – då är det 26 grader som gäller.

Hur väl man tål värme är väldigt individuellt. En del påverkas inte nämnvärt medan andra lider mycket. Höga inomhustemperaturer kan leda till illamående, trötthet och huvudvärk. Särskilt nätterna brukar vara jobbiga.

– Men många får torra slemhinnor och nackspärr av alltför effektiv air condition också.

Att stänga av apparater som alstrar värme kan hjälpa lite. Liksom att undvika att använda spisen eller ugnen samt öppna luckan när diskmaskinen har kört färdigt.

Ulrica Bäcklin har ett äldre sommarhus på Gotland. Det består av två kalkstenshus som är sammanlänkade med en trädel. I stenhuset är det svalt och skönt på sommaren. I trädelen finns ett oisolerat sommarrum, ett sovloft med takhöjd upp till nock – och där kan det bli desto varmare. För Ulrica är dock inte värmen det största problemet. I sommar är det flugorna som är den värsta påfrestningen. De trivs i den heta och fuktiga luften.

– Det är ett riktigt flugår i år. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det har varit mängder med flugor, särskilt i köket.

Husflugan är den vanligaste varianten. Att bekämpa den är en ojämn kamp, de kan föröka sig explosionsartat. Värst är kanske att väckas i gryningen av att de promenerar runt i ansiktet. Ett bra tips är att investera i ett insektsnät som man kan hänga över sängen som en sänghimmel.

Att plocka bort fruktfat och hålla vasken ren från matrester hjälper också, liksom att förse alla sopkärl med lock.

Lisa Wallström/TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV